VAŽAN SASTANAK U MINISTARSTVU PRAVDE: Ministarka Maja Popović razgovarala sa predsednicom Društva sudija Snežanom Bjelogrlić (FOTO)

Novosti online

22. 01. 2021. u 14:04

ВАЖАН САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ: Министарка Маја Поповић разговарала са председницом Друштва судија Снежаном Бјелогрлић (ФОТО)

Foto: Slobodan Miljević

MINISTARKA pravde Maja Popović razgovarala je danas sa predsednicom Društva sudija Srbije Snežanom Bjelogrlić i pozvala predstavnike tog društva da zajedno rade na rešavanju gorućih problema u pravosuđu.

Ministarka Popović rekla je da predstavnici  Društva sudija Srbije treba da učestvuju i u radu Radne grupe  Ministarstva pravde za izmenu Zakona o parničnom postupku i da su njihovi predlozi dobrodošili, bez obzira na različite stavove po nekim pitanjima.

Na sastanku je kao gorući problemi koje odmah treba rešavati, između ostalog, navedena preopterećenost sudija i sudova u parničnoj materiji, u čemu Beograd prednjači.  

Ministarka je podvukla da je neopohodno da se postigne konsenzus i izbegne polarizacija, jer su svi  segmenti pravosudnog sistema na istom zadatku – da pravosuđe u Srbiji funkcioniše na dobrobit svih građana kao i da se poboljša položaj svih zaposlenih u pravosuđu.

Ministarka Popović rekla je da je Visokom savetu sudstva predložila da uradi sveobuhvatnu analizu kako bi se utvrdilo koliko sudija nedostaje i koliko je još potrebno da se otovori sudova u Srbiji, kako bi se dodatno obezbedila njihova efikasnost. 

Na sastanku je takođe rečeno da se razmatra mogućnost da se sudovi sa velikim brojem predmeta rasterete tako što će se deo tih predmeta delegirati sudijama po čitavoj Srbiji.

Bjelogrlić je podsetila da je Društvo sudija Srbije, koji ima 1.100 članova, parlamentu uputilo proceduralne i sadržinske predloge na Ustavne amandmane, koji su već u skupštinskoj proceduri.  

Ministarka Popović rekla je da će sastanci sa predstvnicima Društva sudija Srbije biti redovni i najavila da će jedna od budućih tema biti i suđenje u razumnom roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)