OGLASIO SE NESTOROVIĆ: Otkrio šta da pijete barem dve nedelje pre vakcinisanja

Novosti online

21. 01. 2021. u 12:50

PROFESOR dr Branimir Nestorović je ocenio da upotreba probiotika pre vakcinacije protiv korona virusa može znatno pospešiti imunitet.

ОГЛАСИО СЕ НЕСТОРОВИЋ: Открио шта да пијете барем две недеље пре вакцинисања

Foto: Depositphotos/Printscreen

Naime, čuveni dečiji plumolog izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dve nedelje pre vakcinacije kako bi bili delotvorni i efikasni.

- Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dve, tri nedelje pre, kako bi pojačali imuni odgovor - izjavio je profesor.

On je takođe naveo da je nephodno uzimati ih nedeljama pre primanja vakcine, a ne samo dan, dva pre, kao i nastaviti sa upotrebom i dve nedelje nakon vakcinacije.

- Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane, skoro svega što je preživela, recimo majka, baba, deda...

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crevne mikroflore i podstiču sazrevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbranu od infekcija.

- Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo, za MMR vakcinu bilo je puno istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna - zaključio je dr Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi, zapravo probiotici su korisne bakterije koje žive u crevima i deluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primera radi krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

- Oni nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvarju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu, oni će težiti da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar - bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što supementi za podizanje imuniteta, ne moraju biti apsorbovane već mogu delovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna, zaključio je profesor Nestorović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost