PRATIĆE SE SVAKA BOČICA OD ULASKA U SRBIJU DO NJENOG DAVANJA: Evo kako funkcioniše novi sistem e-vakcina

Tanjug

19. 01. 2021. u 09:20

ПРАТИЋЕ СЕ СВАКА БОЧИЦА ОД УЛАСКА У СРБИЈУ ДО ЊЕНОГ ДАВАЊА: Ево како функционише нови систем е-вакцина

Foto: Tanjug

U SRBIJI je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti "smešteni" podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović.

Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.

Centar tog sistema je, kaže Jovanović, sistem koji se tiče praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U okviru tog sistema uključeni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.

Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanović, sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kojom vakcinom kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se i dobija putem e-mejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od e-uprave.

Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR (kju-ar) kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".

Treći deo sistema, kaže Jovanović, a koji građani već znaju, jesu prijavljivanje za vakcinaciju.

Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra, a onda će vakcine dobijaju po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi.

Putem e-mejla i SMS-a građani će dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Za proces masovne vakcinacije, Jovanović navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, kaže, tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska.

Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na posmatranje lekara.

O vakcinaciji dobijaće se, navodi Jovanović, dnevni izveštaji koliko se građana prijavlo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano po opštinama i grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Bojan

19.01.2021. 10:07

Sada je potrebno odgovornost svih da bude na visokom nivou,kako medicinara tako i gradjana.Samo zajedno i odgovorno mozemo uspesno da sprovedemo vakcinaciju.Srbija je pokazala jos jednom svoju moc,uspesnim nabavlajnjem i na vreme vakcina.

Jovana

19.01.2021. 11:20

Odgovornost za zdravlje je sada u našim rukama.Samo zajedničkim delovanjem možemo ovome stati na put i vratiti se starom normalnom životu. A drzava daje svoj maksimum da vakcinacija bude bezbedna!

Mijo

19.01.2021. 11:48

Odgovornim radom i trudom postigli smo velike rezultate. Naša država ima čime da se ponosi ovo je za svaku pohvalu uvek smo imali najodgovornije ljude u državi na ključim mestima.

Ana

19.01.2021. 14:18

Zadatak drzave je da spasava zivote svojih gradjana,to upravo nasa drzava veoma uspesno radi,a ono sto pobedjuje virus je upravo vakcina! Sistem nam odlicno funkcionise u svakom pogledu,nase je samo da se prijavimo,odlucimo i vakcinisemo!

Tamara

19.01.2021. 14:24

Pokažimo koliko smo odgovorni prema svom zdravlju. Izbor je na svima nama. Ako se vakciniše dovoljan broj gradjana onda bi bili sigurni da će se koronavirus zaustaviti. Dražava će obezbediti dovoljan broj vakcina za sve.

Mrzim digitalizaciju

19.01.2021. 19:54

Bas sme zanima ko je proizveo software, kad je bio tender, koliko je bilo ponudjaca i najvažnije koliko košta! Ali u Srbiji nema novinara koji bi ti istražio!

Ivana

19.01.2021. 23:23

Što pre da počne imunizacija kako bi Srbija zaista izašla iz Covida 19 sistema i kako bi građani mogli normalnije da žive. Hvala predsedniče što na sve načine radite da Srbija bude ekonomski jaka i stabilna država.