NEMA POTREBE DA SE RADI PCR TEST: Direktorka Batuta objasnila proceduru pred primanje vakcine

Tanjug

18. 01. 2021. u 16:28

НЕМА ПОТРЕБЕ ДА СЕ РАДИ ПЦР ТЕСТ: Директорка Батута објаснила процедуру пред примање вакцине

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

DIREKTORKA Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanovic Batut" Verica Jovanović izjavila je da nema potrebe za sprovođenjem PCR testiranja prilikom vakcinacije i dodala da brzina vakcinacije zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije.

Jovanović je za TV Prva rekla da je, kao za svaku vakcinaciju, neophodno da lekar pogleda pacijenta i prijavi sve eventualne bolesti ili rizik na koji treba obratiti pažnju.

- Ukoliko osoba nema povišenu temperaturu, ukoliko se oseća dobro, onda je kandidat za vakcinaciju. Ako neko ima koronu, a nema simptome, to znači da virusa nije ni bilo u dovoljnoj koncentraciji. Ta osoba treba da ode do lekara i da on proceni da li je potrebno da primi vakcinu ili ne, na osnovu njegovog opšteg fizičkog stanja. Ta osoba neće biti ugrožena i vakcina ce biti efikasna po svom dejstvu - objasnila je Jovanović.

Za one koji su preležali koronu potrebno je neko vreme da se organizam oporavi da bi mogao da primi vakcinu, a to je obično mesec dana od momenta registrovanja pozitivnog testa na Sars-CoV-2.

Jovanović je primetila da se epidemiološka situacija malo stabilizovala, ali ne potpuno, jer je ona, kako je naglasila, nestabilna svuda u svetu.

Dodala je da postoje uslovi da se imunizacija bezbedno sprovodi i istakla da se obuhvatnijom imunizacijom dolazi do efikasnije kontrole širenja kovid-19 i do kontrole epidemiološke situacije.

- Kojom brzinom će ići vakcinacija zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i od epidemiološke situacije. Dakle, mi u ovom trenutku ne treba da zaboravimo preventivne mere jer je jako bitna kontrola širenja infekcije - rekla je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

kritik analitik

18.01.2021. 17:22

Nešto mi nije jasno - ako prirodno stečen imunitet nakon prebolele korone nije dovoljan da štiti duže od mesec dana, kako ste sigurni da veštački imunitet stečen vakcinom može trajati duže? Valjda onaj ko je preboleo koronu ima imunitet bar 6 meseci, ako ne i doživotno (nemojte tvrditi suprotno, jer suprotno niko ne zna, život tek treba da pokaže i dokaže).