SEDNICOM PREDSEDAVAO VULIN: Evo šta je danas odlučio Republički štab za vanredne situacije

Novosti online

18. 01. 2021. u 15:01

СЕДНИЦОМ ПРЕДСЕДАВАО ВУЛИН: Ево шта је данас одлучио Републички штаб за ванредне ситуације

Foto: MUP

REPUBLIČKI štab za vanredne situacije naložio je lokalnim štabovima i svim subjektima od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, da nastave da prate stanje na terenu i preventivno deluju u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara.

Ova odluka je doneta na današnjoj, vanrednoj sednici kojom je predsedavao komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a na kojoj su analizirane aktivnosti i mere preduzete na sanaciji posledica nepogoda koje su zadesile delove Srbije usled snežnih padavina i porasta vodotokova na rekama, saopšteno je iz MUP-a.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije i pripadnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju na snazi vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave, pet gradova i 18 opština.

Iznoseći rezultate rada Sektora za vanredne situacije, Čaušić je precizirao da su vatrogasci bili angažovani na 141 vanrednom događaju, od čega se 108 odnosilo na crpljenje vode.

“Izvršena je evakauacija 93 osobe iz objekata koji su poplavljeni nakon izlivanja bujičnih vodotokova“, naveo je Čaušić.

On je dodao da je na intervencijama bilo angažovano više od 350 vatrogasaca-spasilaca, 174 vatrogasna vozila, 15 spasilačkih čamaca i 113 vatrogasnih pumpi.

„Padavine su izazvale probleme u snadbevanju potrošača električnom energijom, zbog čega je Sektor za vanredne situacije, na zahtev opštinskih štabova, ustupio na korišćenje 41 agregat za pomoć stanovništvu koje je ostalo bez struje u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi“, rekao je Čaušić.

Sednici Republičkog štaba prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar, Anđelka Atanasković, Nikola Selaković, Marija Obradović, te direktor kancelarije za KiM Petar Petković i drugi predstavnici Vlade koji učestvuju u radu tog tela.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)