POTCENILI SMO OPASNOST NOVOG VIRUSA: Mitropolit Hrizostom podržava vakcinicaciju protiv korone

Tanjug

18. 01. 2021. u 00:31

MITROPOLIT dabrobosnaki i čuvar patrijarškog trona SPC Hrizostom rekao je da bi se vaksinisao protiv korona virusa, ukazujući da je veliki zagovornik vakcinacije i imunizacije, kao i da je SPC potcenila opasanost novog virusa.

ПОТЦЕНИЛИ СМО ОПАСНОСТ НОВОГ ВИРУСА: Митрополит Хризостом подржава вакциницацију против короне

Foto: Arhiva

 - Korona virus nas je naučio da moramo ozbiljnije shvatati iskušenja i ponašati se u skladu sa njima, jer dok je u Evropi ili Kanadi bilo dozvoljeno da samo šestoro ili desetoro vernika uđe u crkvu, kod nas je bilo na desetine i stotine ljudi, ali to je naš mentalitet i opet smo dobro prošli kako smo mogli. U tom smislu, koliko sutra bih, ukoliko bi me pozvali, prihvatio da primim vakcinu - rekao je u intervjuu za Nova.rs mitropolit Hrizostom.

Kaže da uopšte nije lako izgubiti “ glavu porodice”, te da je smrt patrijarha Irineja od korona virusa za ljude u njegovoj okolini bila veliko iznenađenje, jer on je bio u veoma dobroj kondiciji, iako je, kada se govori o korona virusu, spadao u rizičnu grupu ljudi.

- “Kad se to desilo, mi smo morali da pokažemo spremnost. Zato se Sinod odmah sastao i preuzeli smo upravljanje Crkvom. Po zakonima i Ustavu Crkve, ja sam kao najstariji mitropolit preuzeo vođenje Sinoda i postao mjestobjustitelj patrijaraškog trona do izbora novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Nije lako voditi Crkvu, to je istina - napomenuo je Hrizostom.

Potvrđuje da je SPC pogrešila u odnosu prema korona virusu koji je potcenila i nije shvatala njegovu opasnost.

IZBOR NOVOG PATRIJARHA

Osvrćući se na predstojeći izbor novog patrijarha on je ukzao da crkva daje ljudima priliku da glasaju za kandidate.

- “To je taj dobar, apostolski način izbora. Novi patrijarh mora biti spreman da bude dobar svedok Božji i da bude veliki duhovnik, mudar, taktičan, vešt i hrabar. Biti pastir i predvodnik uopšte nije lako, posebno kad su prisutna iskušenja poput ovog trenutnog u vidu korona virusa” - napomenuo je Hrizostom.

- “Nismo shvatili šta korona nosi sa sobom i da je reč o ubica virusu, koji nam je ubio poglavara, mitropolita Amfilohija, vladiku Milutina i desetine sveštenika, monaha i monahinja. Možda je sve to što se dogodilo bila cena našeg nepoštovanja propisa koje su odredile epidemiološke službe - rekao je.

Sada, kako je naveo, treba “ svima da poručimo da se ne plaše i da imaju poverenja u naš zdravstveni sistem”.

- “Oni sigurno prate kvalitet vakcina i zdravstveno stanje onih koji se vakcinišu, ukoliko, ne daj Bože, imaju neku alergiju. U pitanju su alergijske reakcije koje su uvek moguće - istakao je Hrizostom.

KRIVOKAPIĆ

Novog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, Hrizostom vidi kao potencijalni inspiraciju svim mladim ljudima u Crnoj Gori, a smatra i da su ministri veoma dobri i da je u Crnoj Gori zavladala drugačija kultura razgovora.

- “Primećujem i da je argumentacija koja se iznosi potpuno uravnotežena, odnosno da nije euforična i nasilna. Ne ide se više 'utuk na utuk', već ljudi koriste adekvatna obrazloženja, što je dobra poruka i primer i za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu” - rekao je mitropolit dabrobosanski.

On je dodao da veruje institucijama koje tvrde da su vakcine do 95 odsto sigurne, a neke čak i više, tako da, kako je naveo, nije važno čija je vakcina, već da je ona dobra i da nam omogući imunitet protiv opasnog virusa koji se ponovo vraća kroz novi soj.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, on je naveo da je Srbija kao država u takvoj situaciji da možda ne može fizički da kontroliše taj prostor, jer je otet od nje, ali da ona može politički, diplomatski i kulturološki da vlada tim prostorom i to i čini.

- “Dokle god Srbija poštuje rezoluciju kojom se definiše da je Kosovo pod Ujedinjenim nacijama, ona ima i mogućnost da utiče na situaciju na tom prostoru. Za Crkvu je najbitnije da postoji na prostoru Kosova i Metohije, a mi dole imamo dobrog episkopa, dobru eparhiju, veliko monaštvo i manastire - istakao je Hrizostom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece