GOJKOVIĆ NAJAVIO: Imunizacija kineskom vakcinom možda već u nedelju

Novosti online

15. 01. 2021. u 15:30

ГОЈКОВИЋ НАЈАВИО: Имунизација кинеском вакцином можда већ у недељу

Zoran Gojković / Foto Tanjug

POKRAJINSKI sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da očekuje da će, ako kineska vakcina, koja treba sutra da stigne u Srbiju, bude prošla sve pragove do konačne dozvole za upotrebe, krenuti vakcinacija građana tim cepivom u nedelju ili ponedeljak, koji to žele.

Podsetio je da je u avgustu započeta procedura vezana za analizu da li ta vakcina zadovoljava sve standarde vezano za zakone Srbije, koji su u striktnoj vezi sa evropskim.

Gojković je, na konfreneciji za štampu, ukazao da je to treća vakcina u Srbiji.

-Srbija je jedina država koja je u kratkom roku uspela da od tri proizvođača nabavi tri vakcine. To je veliki uspeh naše zemlje - naglasio je on.

Iza toga, kaže, stoji puno rada i truda, kao što stojii iza organizacije vakcinacije.

Istakao je da je uloženo mnogo truda da se ne dogode propusti u vakcinaciji, kao što su se dešavali u nekim drugim zemljama, kao što su pad sistema zakazivanja, neadekvatna aplikacija vakcine.

On dodaje da je i naš zdravstveni sistem prvi put suočen sa ovakvom situacijom.


"Imamo obećanje Fajzera da će ispoštovati dogovore"

Dr Zoran Gojković izjavio je da je sve što je dogovoreno sa Fajzerom po pitanju vakcina, do sada i ispoštovano, te da Srbija ima obećanje te kompanije da će i na dalje sve što je dogovoreno biti i ispoštovano.

On je to rekao na pitanje u vezi sa informacijom da će kompanija Fajzer privremeno smanjiti isporuke vakcine protiv korona virusa za Evropu, dok ne poveća kapacitet proizvodnje.

Gojković je rekao da je Srbija jedna od prvih pet zemalja koja je sa Fajzerom sklopila dogovor i da je, za sada, sve što je dogovoreno u potpunosti ispoštovano, sa obe strane.

-Nadamo se će se to nastaviti kao što smo se dogovorili. Veliki su pritisci na sve proizvođače, jer vakcina nema dovoljno za ceo svet, Nadam se da ćemo uspešnu saradnju sa Fajzerom nastaviti i na dalje. Imamo obećanje ljudi iz kompanije da će sve što smo se dogovorili u potpunosti biti ispoštovano - rekao je Gojković.

 

Fajzerova ima trajnu dozvolu, ruska privremenu, kineska u proceduri

Zoran Gojković izjavio je danas da je "fajzerova vakcina" dobila trajnu dozvolu u Srbiji, ruska "Sputnjik V" je dobila privremenu dozvolu, i u toku je postupak za dobijanje trajne dozvole.

Za kinesku vakcinu će uslediti isti postupak, najpre će dobiti privremenu dozvolu za uvoz, a nakon toga i trajnu, dodao je Gojković.

Gojković je objasnio da se prvo izdaje privremena uvozna dozvola i da se nakon toga ide u novi postupak koji radi Agencija za lekove i nakon utvrđivanja činjenica da je vakcina u potpunosti ispravna i sigurna daje se trajna dozvola.

Navodeći da je veći broj uveženih Fajzerovih vakcina nego što je vakcinisano ljudi, Gojković je kazao da se radi o jednoj vrsti opreza, jer su, kaže, u početku želeli da revakcine budu iz iste serije.

-Zaključak radne grupe i Ministarstva zdravlja je da se svi koji se vakcinišu revakcinisu sa istom serijom. To ne znači da je nebezbedno da se revakciniše sa drugom, ali smo želeli da maksimalno osiguramo one koji su se vakcinisali - rekao je Gojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)