90 ZATVORENIKA ZARAŽENO KORONOM: Ministarka pravde Maja Popović obišla Okružni zatvor i Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu

V. Crnjanski Spasojević

13. 01. 2021. u 16:38

90 ЗАТВОРЕНИКА ЗАРАЖЕНО КОРОНОМ: Министарка правде Маја Поповић обишла Окружни затвор и Специјалну затворску болницу у Београду

Foto arhiva

U CELOM sistemu izvršenja krivičnih sankcija, u kome je trenutno 10.556 osoba lišenih slobode, virus korona potvrđen je kod 90, što je 0,8 odsto od ukupnog broja, kao i kod 107 zaposlenih, što je 2,5 odsto od ukupno 4.195, rekla je ministarka pravde Maja Popović prilikom obilaska Okružnog zatvora i Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Ona je dodala da je od ukupno 29 zavoda u Srbiji, virus potvrđen u osam.

Upravnik Specijalne zatvorske bolnice Dragoljub Paunović precizirao je da je u bolnici pet osoba pozitivno na virus, da su imali blagu kliničku sliku i da je njihovo lečenje pri kraju.

Popović je napomenula da se u proteklih 15 dana pojavilo samo nekoliko sporadičnih slučajeva zaraze što, kako je istakla, znači da je u celom sistemu pao broj inficiranih. U razgovoru sa upravnikom Okružnog zatvora Zvonkom Grulovićem i Paunovićem, ona je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da čini sve da poboljša uslove boravka licima lišenim slobode, o čemu svedoče brojna ulaganja u izgradnju novih paviljona u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Okružnog zatvora u Leskovcu, kao i novog zatovra u Pančevu.

Ministarka je podsetila da je od ukupno 12 blokova Okružnog zatvora adaptirano i rekonstruisano devet. Popović i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević obišli su i Specijalnu zatvorsku bolnicu, koja je, prema rečima ministarke, nakon ulaganja i rekonstukcije, postala reprezentativna zdravstvena ustanova u kojoj se koristi najsavremenija oprema i metode za dijagnostiku i lečenje.

Carević je podsetio da je u toku izgradnja novog KPZ u Kragujevcu za smeštaj 500 lica, a da će do kraja godine početi izrada projektne dokumentacije za paviljon u KPZ u Sremskoj Mitrovici, za 200 lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)