VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA: Talas ide ka Pirotu, prati se situacija

Tanjug

12. 01. 2021. u 08:23

ВАНРЕДНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА: Талас иде ка Пироту, прати се ситуација

Foto: V.Ć.

NA OSNOVU hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama "Južna Morava- Vranje" i „Nišava-Niš", saopšteno je sinoć iz JVP "Srbijavode".

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici „Nišava- Niš, Dimitrovgrad" i na Vodnoj jedinici „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12.

Sve službe JVP „Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća na čelu sa direktorom JVP "Srbijavode" Goranom Puzovićem, su na terenu, prate situaciju kako bi preduzeli sve pripremne radnje i mere u cilju sprečavanja plavljenja područja.

U Nišu, Pirotu, Dimitrovgradu i Vranju su održani Krizni štabovi, gde su utvrđene hitne sanacione i preventivne mere koje se preduzimaju u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama, navodi se u saopštenju.

Poplavni talas iz Bugarske i sa Kosova i Metohije preti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije.

Službe JVP „Srbijavode" uvode dežurstva na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, kako bi u skladu sa hidrološkom situacijom angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

- Pošto se poplavni talas polako pomera prema Pirotu, mi sada idemo tamo da pratimo situaciju. Ne očekujemo velike probleme ni u Nišu, ni u Pirotu, jer su oba ova grada zaštićena na pravi način. U Vranju gde je zabeležen porast nivoa reke Morave su takođe naše ekipe koje prate situaciju kako bi utvrdili šta je to što moramo noćas i ujutru da uradimo kako bi nam građani bili bezbedni - istakao je direktor JVP "Srbijavode" Puzović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)