"MINIMUM JE ŠEST MESECI" Dr Janković objašnjava koliko bi mogao da traje imunitet posle primanja vakcine

Novosti online

10. 01. 2021. u 12:34

МИНИМУМ ЈЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ Др Јанковић објашњава колико би могао да траје имунитет после примања вакцине

Dr Srđa Janković / Foto Tanjug

OČEKUJEM da će imunitet od vakcine protiv virusa korona trajati bar nekoliko godina, izjavio je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

On je rekao danas nakon imunizacije zdravstvenih radnika u dečijoj univerzitetskoj klinici "Tiršova" da se još pouzdano ne zna koliko će trajati imunitet od vakcine, ali da on očekuje da će to biti nekoliko godina.

- Ne znamo koliko će trajati zaštita. Prema preliminarnim podacima zaštita će trajati više meseci, ako ne i godina. Minimum je šest meseci. Ja lično očekujem da će trajati mnogo duže od toga. Nekoliko godina najmanje - rekao je on.

Na pitanje da li vakcinu treba da prime i oni koji su preležali korona virus, dr Janković je kratko rekao da treba i obrazložio svoje mišljenje.

- Zato što znamo da u retkim slučajevima osoba može da oboli ponovo. Naravno, potreban je razmak ne manji od mesec dana, poželjno je bar dva do tri meseca od ozdravljenja da ne bi vakcina bila tretirana od imunskog sistema kao deo infekcije, ali van toga nema nikakvog rizika. Pa čak i ako nema smiptoma i dijagnoza nije postavljena, nikakv rizik od vakcine ne postoji. Samo ta vakcina onda neće pomoći ni odmoći. Ali čim osoba ozdravi, ima smisla da primi vakcinu - objasnio je Janković.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)