DR DARIJA KISIĆ O SITUACIJI U GERONTOLOŠKOM CENTRU: U Šapcu zaraženo 79 korisnika, vakcinacija sprečila teže slučajeve

Novosti online

10. 01. 2021. u 12:10

U GERONTOLOŠKOM centru u Šapcu koronom je zaraženo 79 korisnika. Troje korisnika je hospitalizovano, dok su ostali sa blagim simptomima ili potpuno bez simptoma.

ДР ДАРИЈА КИСИЋ О СИТУАЦИЈИ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ: У Шапцу заражено 79 корисника, вакцинација спречила теже случајеве

Foto: Tanjug

U ovom Gerontološkom centru korisnici su poslednjeg dana 2020. godine vakcinisani protiv korone, pa je to verovatno razlog što nema više njih za teškom kliničkom slikom.

Ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević kaže da zaražavanje korisnika nema nikakvu povezanost sa vakcinacijom nego je samo vremenski sledilo nakon sprovedene vakcinacije, a u direktnoj je vezi sa nevakcinisanih rezervoarima zaraze koji su virus preneli u vremenskom periodu koji je sledio neposredno nakon imunizacije.

Ona kaže da je u Gerontološkom centru u Šapcu 31. decembra vakcinisano 157 od ukupno 209 korisnika, dok zaposleni još nisu primili vakcine.

- Dvoje zaposlenih, servirka i socijalni radnik 7. januara su dobili povišenu temperaturu, a rezultati testiranja koji su stigli istog dana pokazali su da su pozitivni na koronu. Izvršen je vanredni nadzor od strane Zavoda za javno zdravlje. Od 153 korisnika, kod 135 je urađen antigenski test, a kod 18 PCR - navodi Kisić Tepavčević.

Od 135 kod kojih je urađen antigenski test, pozitivno je njih 65, dok je od 18 korisnika kojima je urađen PCR, pozitivno njih 14.

- Od ukupno 79 pozitivnih korisnika, troje je hospitalizovano i oni su na kiseoničnoj terapiji, 18 ima povišenu temperaturu, a ostali su bez simptoma - kaže Kisić Tepavčević.

Ona kaže da je ova situacija pokazala koliko je važno vakcinisati korisnike i zaposlene u gerontološkim centrima, jer su zbog godina starosti i pridruženih oboljenja oni u najvećem riziku od najtežih kliničkih manifestacija.

- Iako su potrebne dve doze, pretpostavljamo da su korisnici već stvorili izvestan stepen imuniteta, pa je zahvaljujući tome većina razvila blage simptome ili ih uopšte nema. Upravo zbog toga korisnici gerontoloških centara su nam i bili prioritet kod vakcinisanja - zaključuje Darija Kisić Tepavčević.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili