VELIKA MATURA NIJE SPREMNA: Podrška najavi ministra Ružića o odlaganju završnog ispita za srednjoškolce

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 01. 2021. u 11:08

ODLAGANjE državne mature jedina je razumna odluka u ovom trenutku i mi je potpuno podržavamo.

ВЕЛИКА МАТУРА НИЈЕ СПРЕМНА: Подршка најави министра Ружића о одлагању завршног испита за средњошколце

Matura će verovatno biti jedina ulaznica za fakultete

Ovo je za "Novosti" rekao profesor Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, nakon izjave ministra prosvete Branka Ružića "Novostima" da velika matura neće biti uvedena u junu 2022. godine, kako je ranije planirano.

- Gotovo je izvesno da, kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022. godine. To je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama - rekao je Ružić.

Radivoje Stojković, takođe, naglašava da je za ovakav korak neophodna temeljna priprema, te da u tom procesu ne sme biti ništa nepoznato.

- Sada ima mnogo nepoznatih, kratak je period da se, matematičkim jezikom rečeno, sve nepoznate nađu - ističe Stojković. - Jedno od ključnih nerešenih pitanja je kako će se visokoškolske ustanove postaviti prema državnoj maturi, odnosno da li će prihvatiti da ona bude jedini uslov za upis na fakultet, što je bila prvobitna namera.

Stojković upozorava da autonomija univerziteta ne sme biti ugrožena ni na koji način, pa ni državnom maturom, a uvođenje mature umesto prijemnog ispita zahteva i izmene dokumenata kao što su statuti fakulteta, a zadire i u njihovu autonomiju.

Stojković podseća da je Nacionalni prosvetni savet jesenas od Ministarstva prosvete tražio odgovore na sva nepoznata pitanja, a ima ih je mnogo. Time su, ističe naš sagovornik, štitili interese đaka, nastavnika, roditelja, direktora, fakulteta i Ministarstva prosvete.

- Velika matura je pitanje državnog konsenzusa o tome šta je minimum znanja koje srednjoškolac nosi nakon dvanaestogodišnjeg školovanja i da li on dalje nastavlja da se školuje ili život organizuje na drugačiji način - navodi Stojković uz zahvalnost ministru Ružiću što je pokrenuo rešavanje ključnih pitanja u vezi sa državnom maturom.

Podsećamo, prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole trebalo je da bude održana na kraju školske 2021/2022, a polagala bi je generacija koja sada pohađa treći razred srednje škole.

Odlaganje velike mature podržao je i Forum beogradskih gimnazija.

DEKANI TRAŽE I PRIJEMNI ISPIT

Dekani pojedinih fakulteta bili su protiv toga da državna matura bude jedini uslov za upis na fakultet i smatrali su da je potrebno organizo vati i prijemne ispite. Profesor Petar Vulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, kaže za naš list da je Univerzitet vrlo blizu dogovora u vezi sa ovom temom. On smatra da ni deca ni roditelji nisu bili dovoljno upoznati sa tim šta znači dražavna matura i veruje se da će vreme koje je dobijeno zbog njenog odlaganja biti iskorišćeno za bolju pripremu dece za završni ispit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a