"VAKCINIŠITE SE ČIM BUDETE MOGLI": Doktorka koja je pre deset dana primila cepivo ima važnu poruku za sve

Novosti online

04. 01. 2021. u 09:22

PROFESORKA Vesna Šuljagić, epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije zalaže se za što masovniju vakcinaciju stanovništva, jer se tako, kako kaže, virus stavlja pod kontrolu.

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ ЧИМ БУДЕТЕ МОГЛИ: Докторка која је пре десет дана примила цепиво има важну поруку за све

Foto: Printskrin

Profesorka Šuljagić, koja je pre deset dana primila prvu dozu „Fajzerove" i „Biontekove" vakcine kaže da se dobro oseća i da je srećna i zadovoljna.

- Sanjala sam dan kad će stići vakcina. Mi na fakultetu učimo decu da je onaj momenat kad dobijemo vakcinu najvažniji. Virus je do sad kontrolisao nas, a sad mi preuzimao kontrolu nad njim, pod uslovom da ispunimo sve protokole - rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku epidemiliog Vesna Šuljagić.

Prema njenim rečima, ona uprkos vakcini neće skidati masku ni posle druge doze, sve dok se ne dođe do kolektivnog imuniteta.

- Ja sam strogi "infection control". Brinem o pacijentima i u bolnici tako da smo u obavezi da poštujemo mere. Moja poruka je vakcinisati se što više - navodi načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije.

Ona ne očekuje neženjene efekte vackine.

- Treba misliti o slobodi nakon vakcinacije, Kad se dovoljno zaštitimo, to znači da će moći da se viđamo s najmilijima, da putujemo, da lečimo sve pacijenete, ne samo one od kovida.

Profesorka Šuljagić kaže da u početku pandemije imala strah od nepoznatog, ali da se danas, kad je upoznala virus plaši njegovih posledica.

- Videli smo da nije naivan, oni koji su pobedili završavaju na klinikama za neurologiju, pulmologiju, ovaj virus narušava opšte stanje i zato moramo da se orijentišemo na prevenciju koja će nam pomoći da u drugom delu godine budemo optimističniji - dodaje dr Šuljagić.

Komentarišući trentuno bolje brojke kad je reč o novozaraženima, profesorka ponavlja da nema opuštanja, i da se zbog komplikacija mora održavati pozornost.

- Moja poruka je, vakcinišite se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela, bez straha, godinu dana je dugo i ovo je pobeda nauke - zaključila je profesorka Šuljagić.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)