''MALO NAM JE LAKNULO'': Dr Vukosavljević - "Manje prijema u kovid bolnicama poslednjih dana"

Tanjug

03. 01. 2021. u 10:32

U PRIVREMENOJ kovid bolnici ''Štark arena'' smešteno je 320 obolelih od kovida-19, u vojnoj bolnici VMC ''Karaburma'' više od 100 kovid pacijenata, a načelnik Vojno-medicinske akademije, pukovnik prof dr Miroslav Vukosavljević, ističe da se poslednjih dana smanjuje broj prijema u tim bolnicama.

МАЛО НАМ ЈЕ ЛАКНУЛО: Др Вукосављевић - Мање пријема у ковид болницама последњих дана

Foto: P. Milošević

Vukosavljević je rekao da je u poslednja 24 sata u Areni bilo 12 prijema.

- Malo je laknulo kolegama u Areni. Dugo se brojka nije spuštala između 450 i 500 zbrinutih pacijenata. Malo je više otpusta u odnosu na prijeme u vojnim kovid bolnicama - rekao je Vukosavljević.

On je naveo da je u VMA, koja zbrinjava nekovid pacijente, od početka marta obavljeno više od 200.000 pregleda i urađeno više od 12.000 operativnih zahvata.

Dodao je da je 2.080 pacijenata lečeno u Klinici za urgentnu medicinu, kao i da je bilo 680 hitnih intervencija kada je pacijentima stavljen stent.

- Od početka epidemije vodili smo bitku na više frontova. Trebalo je da ostanemo zdravi zarad naših pacijenata i ne dozvolimo da korona uđe nekontrolisano u VMA, koja je pod posebnim rizikom za širenje zbog centralne klimatizacije - rekao je Vukosavljević.

Podsetio je da je medicinsko osoblje VMA bilo angažovano početkom marta na graničnom prelazu Batrovci, da je nakon toga VMC pretvoren u kovid bolnicu i da je dograđen deo bolnice za prijem oko 50 pacijenata.

- Kada prođe epidemija to će biti deo VMA i vojnog zdravstva, naš plan da to bude sekundarna opšta bolnica koja će rasteretiti VMA i koja će moći da pomogne u punom obimu ako bude i drugih epidemija - naveo je Vukosavljević.

Naglasio je da Hitna pomoć VMA prima sve hitne pacijente i da je od početka epidemije bilo više od 78.000 pregleda u prijemno-trijažnom odeljenju.

Vukosavljević je naveo da se pregledi na poliklinici VMA redovno zakazuju i da se lakeri trude da izađu u susret svim pacijentima.

- Gledamo da rasporedimo pacijente da nema gužve poštujući sve epidemijske mere zaštite - naveo je Vukosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas