DOKTORKA NADA MACURA UPOZORAVA: Ovakvo vreme nije dobro ni za zdrave ni za bolesne

Tanjug

02. 01. 2021. u 15:08

IZNENADNE turbulentne promene temperature za ovo doba godine nisu pogodne ni za jednu grupu pacijenata, ali ni za zdrave ljude, kaže Nada Macura, kardiolog i dugogodišnja portparolka Hitne pomoći.

ДОКТОРКА НАДА МАЦУРА УПОЗОРАВА: Овакво време није добро ни за здраве ни за болесне

Foto: Printscreen

Kada hladniji talas prelazi u topliji, dolazi do zdravstvenih problema kod osoba koje imaju neurološke bolesti, probleme sa cirkulacijom, dok je za asmatičare kritičan jutarnji period, kaže Macura.

Ističe da kod ovih grupa pacijenata dolazi do umora, malaksalosti i pogoršanja bolesti. Čak i na zdrave ljude ovako visoke temperature u januaru mogu uticati "neprimereno", što može dovesti do pospanosti, umora, nervoze.

- Nije uputno mnogo vremena provoditi napolju, jer naš adaptaciopni sistem još ne može da "niveliše" ove skokove temperature koje će biti i do 14 stepeni - savetuje Macura.

U Srbiji je u prva dva dana nove 2021. godine "pravo proleće", sunčano i toplo vreme, sa dnevnim temperaturama iznad 10 stepeni.

Sutra, u nedelju, očekuje se postepeno naoblačenje, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom, ali i dalje toplo.

Prema izgledima vremena do 10. januara, biće pretežno oblačno, mestimično kiša, u visim planinskim predelima sneg, uz temperaturu u postepenom padu, ali i dalje iznad prosečnih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo