STRATEGIJA ZA ZAŠTITU ŽENA: Sprečavanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima prioritet države

J. Ž. S.

30. 12. 2020. u 07:13

SVE državne institucije moraju da rade zajedno kako bi se izborile protiv nasilja. Posebno brine činjenica da u Srbiji i dalje postoji tolerancija za nasilje nad ženama i na tome se mora posebno raditi. Ovo su samo neki od zaključaka prvog sastanka Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2020-2025.

СТРАТЕГИЈА ЗА ЗАШТИТУ ЖЕНА: Спречавање насиља у породици и партнерским односима приоритет државе

Ministri u radnoj grupi / Foto Tanjug

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost, ukazala je na to da je od 2011. do 2020. ubijeno 315 žena i to samo zato što su žene, a da je bez majki zbog toga ostalo 432 dece, od kojih je 169 bilo maloletno.

Maja Popović, ministarka pravde, navela je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. juna 2017. godine do 30. novembra ove godine, razmotreno 170.295 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, dok su sudovi u 61.549 produžili hitnu meru za 30 dana.

- Važnije od svega je da pošaljemo poruku društvu da će biti kažnjen i da će nasilnik nositi žig u društvu - naveo je ministar Aleksandar Vulin.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, smatra da je zadatak politike da ukloni nasilje i da pripremi privremeno utočište za one koji ga trpe.

Prema mišljenju ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević, ova radna grupa treba da pripremi strategiju koja će za cilj imati osnaživanje žena u našoj zemlji:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)