DA LI NAM PRETI JOŠ POTRESA: Ceo region u strahu, seizmolog objašnjava šta je presudno

Novosti online

29. 12. 2020. u 15:53

POTRES koji se osetio u Beogradu i u Srbiji posledica je jakog zemljotresa, koji je danas posle podneva pogodio opet Hrvatsku i koji je bio jačine 6,3 stepena.

ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ ЈОШ ПОТРЕСА: Цео регион у страху, сеизмолог објашњава шта је пресудно

Foto: Tanjug AP

Kako kaže seizmolog Slavica Radovanović, nije bilo jasno kada će se ovaj zemljotres u Hrvatskoj dogoditi, ali postoje faktori koji su ga predvideli.

- Jer, ako se na nekom prostoru kao što je u Petrinji bila juče, u kratkom vremenskom intervalu dogode dva zemljotresa magnitude 5, a nemaju one naknadne udare koji govore o smirivanju tla, onda je bilo za očekivati da se tu dogodi jedan jak zemljotres - objasnila je Slavica Radovanović bivša direktorka Seizmološkog zavoda Srbije, a sada direktorka firme seismo.sr i dodala:

- Kad se ima u vidu da je Zagreb proletos imao magnitudu koja je ispod njegove maksimalne magnitude, onda je ovakvo događanje u smislu verovatnoće tog događaja evidentno, ali niko nije znao kada će se to dogoditi. Bilo je jasno ako ne krene serija naknadnih udara da to onda znači pripremu za još jači zemljotres koji se, eto, malopre i dogodio.

Zemljotres ovakve jačine osetio se u svim mestima na udaljenosti do 600 kilometara od epicentra.

Na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije stoji da je danas u 12:19 časova po lokalnom vremenu registrovan zemljotres magnitude 6.2 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Sisak, Hrvatska.

- Intezitet u epicentru procenjen je na VII-IX stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog inteziteta mogu izazvati umerena do teška oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti - napisano je na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum