KRADU, TUKU I DILUJU DROGU: Četvoro osuđeno za ubistvo, 36 za nasilje u porodici

V. C. S.

28. 12. 2020. u 15:34

BROJ krivičnih prijava protiv maloletnika u poslednjih 10 godina smanjio se za 22,5 odsto, pokazuje najnoviji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku. Dok je u 2010. policija podnela 3.747 prijava, lane je ta brojka iznosila 2.142.

КРАДУ, ТУКУ И ДИЛУЈУ ДРОГУ: Четворо осуђено за убиство, 36 за насиље у породици

Ilustracija / Foto: Depositphotos

Ipak, sudskih osuda je prošle godine nešto više. Pre deceniju je izrečeno 1.640, a u 2019. godini 1.676. Ali, čak i ta, blago povećana brojka, manja je nego u periodu između 2011. i 2016, kada su izrečene sankcije premašivale 2.000 godišnje.

Najviše mlađih od 18 osuđeno je krađe, teške krađe, razbojništva, iznude, prevare… Njih 405. Odmah iza toga su kažnjeni za dilovanje ili držanje droge (237) i za nasilništvo – 101.

Užasava podatak da je policija u prošloj godini osumnjičila troje dece i tinejdžera za ubistvo i jednog za teško ubistvo, a četvoro njih je za oduzimanje tuđeg života i osuđeno. Njih 116 je osumnjičeno za nasilje u porodici, a 36 postupaka je okončano kaznama. Za nanošenje teške telesne povrede osuđeno je 46, za obljubu nad detetom jedna osoba, za nedozvoljene polne radnje šest…

REDOVNI ĐACI

VEĆINA maloletnika koje je policija uhvatila u činjenju nekog krivičnog dela redovno pohađa školu (1.600) i živi sa oba roditelja (1.302). Nešto manji broj živi samo sa ocem ili majkom, a tek 73 u hraniteljskoj porodici.

Bilo je i presuda za dela koja retko povezujemo sa izuzetno mladim osobama, kao što su falsifikovanje platnih kartica (pet), krijumčarenje ljudi (jedna), trgovinu ljudima (jedna). Takođe je jedan dečko ispod 18 osuđen zbog zlostavljanja životinja, a jedan za povredu groba.

Kazne i kod mlađih i kod starijih maloletnika najčešće su bile pojačan nadzor, ali su neki i lišeni slobode. Čak 34 osobe mlađe od 16 su završile u vaspitno-popravnom domu (u Kruševcu), a petoro njih između 16 i 18 u maloletničkom zatvoru (u Valjevu).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas