NOVI PODACI PROFESORA KOČOVIĆA: Konačno smo izašli iz crne zone, a evo kada predviđa kraj trećeg talasa

Novosti online

27. 12. 2020. u 12:55

SA crnog vrha korona tabele, kada je reč o broju zaraženih na 100.000 stanovnika, naša zemlja se konačno spustila za jedan stepenik, ali to nikako ne smemo da shvatimo kao poziv za opuštanje.

НОВИ ПОДАЦИ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Коначно смо изашли из црне зоне, а ево када предвиђа крај трећег таласа

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se nalazi u tamno sivoj zoni, u grupi sa 500-1.000 zaraženih za 14 dana. Tačnije, prema ovim podacima naša zemlja ima prosek od 887 novozaraženih za protekle dve nedelje.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio i prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj.

I ako poslednjih dana beležimo pad broj novoobolelih, još uvek smo daleko od bezbedne zone. Spust sa "crnog vrha" tabele je počeo, ali do "zelene oaze" i kategorije do 15 novoobolelih za 14 dana smo i dalje jako daleko.

Treći talas korona virusa počeo je 14. septembra i procene su da će trajati dosta duže u odnosu na prethodna dva. 

Profesor Kočović je sada, na osnovu proračuna došao do procene da nas kraj trećeg udara korona virusa očekuje 18. februara naredne godine. Da bi se to i ostvarilo najpre moramo da poštujemo sve epidemiološke mere.

Da je sada prelomni trenutak potvrdio je danas i epidemiolog dr Predrag Kon, te naglasio da "ne možemo da zabrljamo". 

- Mislim da je za Srbiju prelomni trenutak, bez preterivanja, dolazak vakcine. I ono najbitnije sada ne smemo da zabrljamo. Sada imamo oružje u našim rukama. I dalje treba da se kontrolisano ponašamo. Jasno se vidi da se virus pomalo spušta, ali bolnice su i dalje pune. Treba s početkom godine da pazimo da ne zabrljamo. Ako zabrljamo, stvorićemo uslove za prenošenje i dati mu novi zamah već za sredinu januara - rekao je.

Podsetimo, u Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 13.201 građana, od kojih je 3.200 pozitivno na virus. Nažalost, preminulo je 52 obolelih, dok se na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 295 pacijenata.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina