ISTRAGE NAPADA NA NOVINARE OD SADA HITNE: Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izdala obavezno uputstvo svim tužilaštvima

V.C.S.

25. 12. 2020. u 18:47

REPUBLIČKI javni tužilac Zagorka Dolovac je 24. decembra donela Opšte obavezno uputstvo namenjeno svim apelacionim, višim i osnovnim tužilaštvima u Srbiji, u vezi sa radnjama i merama u postupanju kada je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

ИСТРАГЕ НАПАДА НА НОВИНАРЕ ОД САДА ХИТНЕ: Републички јавни тужилац Загорка Доловац издала обавезно упутство свим тужилаштвима

Foto Ž. Knežević

Uputstvom je, između ostalog, naloženo hitno postupanje kada su oštećeni, odnosno žrtve krivičnih dela lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obaljaju.

Hitnost se ogleda u određivanju rokova od najkasnije 24 časa za dodelu predmeta u rad od momenta prijema krivične prijave ili obaveštenja o izvršenju eventualnog krivičnog dela, kao i periodu od najkasnije 48 časova za preduzimanje prve tužilačke radnje u ovim predmetima, uz obavezno kontaktiranje novinara, radi dalje saradnje.

Uputstvom je predviđeno i značajno proširenje mreže kontakt tačaka za postupanje u situacijama kada je novinarima i medijskim radnicima ugrožena bezbednost, tako što je naloženo da u svakom tužilaštvu mora postojati zamenik tužioca koji će specijalizovano postupati u ovim predmetima i koji će sarađivati sa nadležnim državnim organima i ovlašćenim kontakt-tačkama u ime novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Republički javni tužilac je prilikom donošenja obaveznog uputstva rekla kako smatra da će primena naloženih mera značajno doprineti povećanju nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika, te da je saradnja sa novinarskim udruženjima i medijskim asocijacijama u tom smislu od izuzetnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a