ZIMSKE GUME NE ZNAČE DA STE SPREMNI ZA SNEG: Evo kako pripremiti automobil za zimu

Novosti online

24. 12. 2020. u 17:11

Auto-serviseri izneli najveće probleme kod vozila kada dođe hladno vreme.

ЗИМСКЕ ГУМЕ НЕ ЗНАЧЕ ДА СТЕ СПРЕМНИ ЗА СНЕГ: Ево како припремити аутомобил за зиму

Depositphotos

Zimske gume nisu jedina priprema automobila za najhladnije godišnje doba. Adekvatna nega četvorotočkaša podrazumeva održavanje i drugih delova koji su često na udaru kiše, leda i snega i od čijeg stanja zavisi i bezbednost vozača.

Serviseri upozoravaju da na automobilu treba redovno kontrolisati sistem za upravljanje i zajedno s njim prednji i zadnji trap nezavisno od vremenskih neprilika.

- Zbog mokrog i ledenog terena geometrija točkova umnogome utiče na ponašanje vozila, pa je s te strane značajno proveriti položaj zadnjeg i prednjeg trapa, koji ukoliko su u nepravilnom položaju mogu nagrizati gume- objašnjavaju auto-serviseri i dodaju da se korišćenje zimskih guma isplati već nakon dve godine.

Kada je reč o kočionom sistemu, servisu predlažu vozačima da na svake dve godine menjaju kočionu tečnost pošto na njen kvalitet utiče vlaga i naglašavaju da je trajnost pločica u današnje vreme znatno smanjena zbog prirode materijala od kojeg se prave.

- Vlažno vreme smanjuje kvalitet celokupnog sistema za startovanje vozila, a najviše ispaštaju svećice i akumulatori, koji u zimskim uslovima rade smanjenim intenzitetom i do 20 odsto. Zbog toga je poželjno akumulator menjati na svake tri godine- kažu autoserviseri.

Sneg i kiša znaju često da okuju vetrobransko staklo ledom, pa mnogi pribegavaju neadekvatnim metodama kako bi očistili pre svega šoferku. Umesto da koriste tečnost za pranje stakla.

- Neki uklanjaju led vrućom vodom, pa se događa da im pukne staklo, dok drugi žele da uklone led metlicama i tako oštećuju staklo. U takvim situacijama najefikasnija se pokazala tečnost za pranje stakla- apostrofiraju serviseri.

Zanimljivo da je u zimskim uslovima na automobilima pored grejača podjednako bitan i sistem za hlađenje odnosno rashladna tečnost.

- Značajnu ulogu igra rashladna tečnost koja na minusu sprečava smrzavanje i pucanje cevi u krajnjem bloku motora. Antifriz je potrebno menjati na svake četiri godine jer ako nije dovoljno kvalitetan voda u hladnjacima može da se zaledi i ošteti hladnjak ili blok motora- poručuju u autoserviseri.

Kako kažu, pravilno održavanje automobila u bilo koje godišnje doba nemoguće je I bez redovne kontrole odnosno zamene motornog ulja na vreme.

- Zbog neredovne zamene ulja može doći do većih kvarova i otkazivanja samog motora što može da bude veoma skupo- upozoravaju autoserviseri.

Vlasnici dizel automobila treba zimi značajnu pažnju da posvete i proveri grejača koji potpomažu paljenje.

- Treba redovno menjati i filter za dizel gorivo, da prljavština i mraz ne bi uticali na prohodnost goriva- kažu serviseri.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina