RASPISAN KONKURS ZA IZBOR PREDSEDNIKA VKS: Kandidati imaju rok da do 8. januara podnesu svoje prijave

Tanjug

24. 12. 2020. u 16:12

VISOKI savet sudstva (VSS) raspisao je odglas za izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS), najvišeg suda u zemlji.

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ИЗБОР ПРЕДСЕДНИКА ВКС: Кандидати имају рок да до 8. јануара поднесу своје пријаве

Foto: T. Ćirić

Kandidati imaju rok da do 8. januara podnesu svoje prijave na oglas uz ličnu i radnu biografiju, kao i svoj program unapređenja rada sudova u Republici Srbiji.

Prijave se podnose Komisiji Visokog saveta sudstva, koja će kako se navodi u oglasu, nedozvoljene, nepotpune i neblagovremene prijave - odbaciti.

Trenutno, sudija Dragomir Milojević obavlja ovu funkciju u stanju vršioca funkcije koja mu je poslednji put produžena početkom decembra na šest meseci.

Prethodno je na toj funkciji bio od 2013. do 2018. godine.

Tekst oglasa je objavljen u „Službenom glasniku RS” od 23. decembra 2020. godine, kada je počeo da teče rok od 15. dana za prijavu na oglas.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik Vrhovnog kasacionog suda bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

On je po funckiji i predsednik Visokog saveta sudstva.

Predsednika VKS, među sudijama tog suda, na predlog Visokog saveta sudstva, po pribavljenom mišljenju Opšte sednice i nadležnog odbora Narodne skupštine, bira Narodna skupština.

Kandidat za predsednika VKS, uz prijavu na konkurs za izbor, dostavlja i program unapređenja rada sudova u Republici Srbiji, koji se objavljuje na internet stranici Visokog saveta sudstva, zajedno sa podacima iz radne biografije kandidata.

Njemu prestaje funkcija pre isteka vremena na koje je izabran na lični zahtev, prestankom sudijske funkcije ili razrešenjem iz ovim zakonom propisanih razloga za razrešenje predsednika suda, navodi zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije