VAKCINISANA PREMIJERKA ANA BRNABIĆ: Ovo je početak kraja epidemije u Srbiji, konačno imamo razlog za osmeh (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2020. u 09:57

VAKCINU protiv virusa korona u Srbiji prva je danas primila premijerka Ana Brnabić, na institutu Torlak.

ВАКЦИНИСАНА ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ: Ово је почетак краја епидемије у Србији, коначно имамо разлог за осмех (ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Premijerka je prvi evropski šef vlade koji je primio vakcinu.

Kako je i najavljeno, ona i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Predrag Kon i akademik Predrag Peško jutros su na Torlaku bili prvi koji su dobili vakcinu protiv korona virusa u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić: "Početak kraja epidemije u Srbiji"

Premijerka je nakon vakcinacije izašla iz zgrade instituta Torlak, i prvo što je rekla je da se oseća dobro.

- Danas je svakako dan za osmehe, konačno od 6. marta imamo razlog za osmeh. Ovo je dan koji predstavlja početak kraja pandemije u Srbiji. Ja sam kao predsednica Vlade osećala potrebu da prva primim vakcinu, da bi pokazala da verujem svim stručnjacima koji su proveravali vakcinu - rekla je premijerka.

Ona je istakla da je dogovor da predsednik Vučić primi vakcinu drugog proizvođača, i da će Srbija nabaviti sve vakcine koje su odobrene.

- Republika Srbije je prva zemlja u Evropi posle Velike Britanije koja je dobila "Fajzer Biontek" vakcinu. Mi se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva u Srbiji. Nećemo stati dok ne pobedimo korona virus - rekla je premijerka.

Premijerka je zamolila građane da ne misle da se epidemija završila, i da ćemo polako tokom 2021. godine skidati maske i da ono ne gledamo kao pobedu, već kao početak kraja korona virusa.

Ana Brnabić je rekla da je njena vakcinacija dobar signal za sve građane, posebno činjenica da su cepivo primili i dr Predrag Kon i akademik Predrag Peško.

- Kako izgleda svet bez vakcine videli smo 2020. godine. Meni se taj svet ne sviđa. Da nemamo vakcine za neke druge bolesti, kao što je bilo sa boginjama, imali smo slučajeve da deca umiru od bolesti koje su iskorenjene - istakla je Brnabić.

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

- Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i odobrenja relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da će Srbija, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

- Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza - rekla je Brnabić novinarima.

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

- Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik Ve. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna - rekla je ona.

Brnabić kaže da ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Dr Predrag Kon: Počinjemo kontraofanzivu

Dr Kon je istakao da je ovo velika vest za region i za Evropu, i da počinjemo kontraofanzivu.

- Počinjemo borbu sa oružjem u ruci, a to je vakcina. Ogroman je napor zdravstvenih radnika da se sačuvaju životi, i mi činimo sve što možemo - rekao je dr Kon, pa dodao:

- Činimo sve da prenesemo ljudima pravu poruku i to smo danas uradili. Vakcina je registrovana kod nas za prviremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna. Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu.

On je poželeo sve najbolje građanima Srbije, i rekao je da će vakcine nastaviti da stižu i da će građani biti vakcinisani sa operativnim planom.

Ministarka Kisić Tepavčević: Veliki dan za našu zemlju

Ministarka dr Darija Kisić je rekla da je danas veliki dan za našu zemlju i da je ponosna što smo jedna od prvih zemalja koja je nabavila vakcinu.

- Ova vakcina jeste besplatna, ali je i dobrovoljna. 28 dana nakon primanja prve doze ćemo organizovati posete za sve koji su u centrima za stare, a koji dugo nisu videli svoje najbliže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)