OGLASILA SE DARIJA KISIĆ PRED VAKCINACIJU: Želim svojim primerom da pokažem da je vakcina efikasna

Novosti online

24. 12. 2020. u 08:26

ОГЛАСИЛА СЕ ДАРИЈА КИСИЋ ПРЕД ВАКЦИНАЦИЈУ: Желим својим примером да покажем да је вакцина ефикасна

Foto: Tanjug

DANAS će Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa primiti premijerka Srbije Ana Brnabić, epidemiolog dr Predrag Kon i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić-Tepavčević koja je rekla da time želi da pokaže koliko je ovo cepivo efikasno.

- Prvo će vakcine primiti korisnici domova za stare. Koliko je vakcina efikasna, želim da pokažem ličnim primerom. Želim da se pre svih starijih vakcinišem ja - navela je ona.

Najpre će se vakcinisati korisnici u Beogradu i Novom Sadu, a sutra u Nišu.

Na pitanje koji su bili kriterijumi za primanje vakcine, dr Kisić navodi da odluka o tome ko će je prvi dobiti nije ad hok.

- Postoji koordinaciono telo koje se time bavi, a odluka se donosi u odnosu na količinu vakcine koju smo dobili ali i rizik. Populacija starih sa različitom komorbiditetima je najviše u riziku ukoliko dođe do infekcije korona virusom - objasnila je ona.

Kako je istakla, postoje različite specifičnosti kada je u pitanju vakcina, ali sa time je upoznato zdravstveno osoblje koje će davati vakcine.

- Istraživanja su pokazala da je bezbedna, da ne izaziva teške reakcije. Postoje reakcije na bolnom mestu - otok, crvenilo, to je nešto što je prolaznog karaktera. Vakcina u našoj zemlji je velika vest i nešto što može da bude svetlo na kraju ovog dugačkog tunela - navela je ona.

Govoreći o novom soju iz Velike Britanije, dr Kisić navodi da nas mutacije stavljaju na viši stepen predrostrožnosti.

Foto: Tanjug

- To je bitno da se prati i da budemo spremni na svaku značajniju promenu - ke ona.

Kako bi se zaustavilo širenje novog soja, mnoge zemlje uvele su zabranu ulaska iz Velike Britanije. Dr Kisić - Tepavčević navodi da će i u narednim sastancima Kriznog štaba biti reči o tome hoće li Srbija zabraniti ulazak iz Britanije u našu zemlju.

- Najbitnije da Novu godinu dočekamo zdravi i da sledeću dočekamo bez maski, Hajde da se svi fokusiramo na to. Vakcina je prekjuče ušla u našu zemlju, to je velika stvar, hajde da se radujemo tome. Sve aktivnosti koje smo imali inače u ovo doba godine treba da odložimo - poručila je ona.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)