VAKCINE PRVO IDU U STARAČKE DOMOVE: Srbija prva u regionu dobila "Fajzerovo" cepivo, dozvola za promet sledeće nedelje

B. RADIVOJEVIĆ

23. 12. 2020. u 08:00

SA prvih 4.875 doza "Fajzer-Biontekove" vakcine, koje su u utorak avionom dopremljene u Srbiju, imunizacija će početi čim Agencija za lekove i medicinska sredstva, posle provere kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti, izda dozvolu za promet.

ВАКЦИНЕ ПРВО ИДУ У СТАРАЧКЕ ДОМОВЕ: Србија прва у региону добила Фајзерово цепиво, дозвола за промет следеће недеље

Cepiva na aerodromu "Nikola Tesla" / Foto Tanjug

Očekuje se da će to biti početkom sledeće nedelje, najverovatnije od utorka, a prvi će se vakcinisati korisnici domova za stare koji imaju više od 70 godina.

U drugoj tranši koja se očekuje u januaru biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek". Vakcina je transportovana u kontejnerima koji sadrže suvi led, a nepun sat po sletanju aviona na aerodrom, vakcina je uskladištena u Institutu "Torlak", u hladnjači na minus 80 stepeni.

Svaka naredna isporuka proći će istu proceduru, i kontrolu u ALIMS, koji je dao dozvolu za uvoz 24.000 doza "Fajzer/Biontekove" vakcine.

Osim sa ovim američko--nemačkim proizvođačem, Srbija, kako je otkrila premijerka Ana Brnabić, ima potpisane ugovore za vakcine protiv infekcije kovidom 19 sa kineskim "Sinofarmom" i ruskim proizvođačem vakcine "sputnjik V", i do kraja godine se očekuje isporuka cepiva iz Kine i Rusije.

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da je u utorak održan prvi sastanak Nacionalnog tima koji je usvojio plan za imunizaciju.

- Vlada je odredila opšte ciljeve, a "Batut" je sačinio akcioni plan, koji će biti u skladu sa prilivom vakcina i ciljnim grupama. Očekuje se da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina. U međuvremenu, edukovaćemo zdravstvene radnike za vakcinaciju - kaže Đerlek.

Do masovne vakcinacije, koja će za stanovništvo biti dobrovoljna i besplatna, jedini spas je u preventivnim merama od virusa SARS-CoV-2 koji je u utorak potvrđen kod 4.080 na ukupno 16.022 testiranih. Od posledica infekcije koju on izaziva preminulo je još 49 obolelih, a na respiratorima je u teškom stanju 313 pacijenata.

Uz zaštitu od SARS-CoV-2, već se razmišlja i o sprečavanju unosa mutiranog virusa korona, koji je potvrđen u cirkulaciji u Velikoj Britaniji i još nekoliko evropskih zemalja.

- Medicinski deo Kriznog štaba je već tražio da se obustave letovi iz Velike Britanije zbog novog soja virusa korona koji se pojavio u toj zemlji - kaže imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Srđa Janković. - Kada će to biti sprovedeno, zavisi od drugih pitanja.

Mutirani virus korona koji bi mogao da se proširi i u druge zemlje, gotovo duplo brže se prenosi nego "originalni", jer je njegov koeficijent transmisije čak 1,4, dok je kod "starog" virusa taj koeficijent 0,8. U slučajevima kada je virus mnogo zarazan, njegova patogenost je obično manja pa bi, možda, moglo da se očekuje da će "mutant" izazivati blažu kliničku sliku. To su, ipak, zasad samo projekcije svetskih stručnjaka, koje ne moraju da se potvrde kao tačne.

- Virusi po prirodi mutiraju, tako da nije iznenađenje da se pojavio novi soj virusa korona - kaže Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP). - Do sada je dokazano više od 12.000 mutacija, i to su uglavnom neutralne mutacije koje ne izazivaju nikakve promene niti u virulentnosti, niti u težini kliničke slike. Ipak, postoje dokazi da je virus koji se pojavio na jugu Velike Britanije zarazniji od forme virusa koja je do sada bila najzastupljenija u Evropi.

"MUTANT" DODATNA PRETNjA

ČAK i ako ne izaziva težu kliničku sliku, što tek treba da se dokaže na velikom broju pacijenata, mutirani virus korona je dodatna pretnja upravo zbog brzine širenja. Veći broj obolelih svakako povećava pritisak na zdravstvene sisteme i zahteve za još veći broj hospitalizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega