OSUĐENICI STUPILI U ŠTRAJK GLAĐU: Zatvorenici u KPZ Niš od jutros odbijaju hranu, nezadovoljni merama zaštite protiv korone

V.N.

22. 12. 2020. u 11:10

VELIKI broj osuđenika u KPZ Niš stupio je jutros u štrajk glađu, kaže za „Novosti“ Ivan Meza, predsednik Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica „Novi početak“.

ОСУЂЕНИЦИ СТУПИЛИ У ШТРАЈК ГЛАЂУ: Затвореници у КПЗ Ниш од јутрос одбијају храну, незадовољни мерама заштите против короне

Foto arhiva

Osuđenici, kako navodi, tvrde da u ovom zatvoru ima obolelih od korone i da se ne vrše testiranja u meri u kojoj bi trebalo, pa samim tim da nema ni izolacije svih zaraženih.

- Oko 80 odsto osuđenih, kako su nam rekli, odbilo je od jutros hranu. Protiv dvojice, koje je uprava izolovala sinoć, hoće da pokrenu postupke zbog organizovanja pobune, ali niti su oni organizatori, niti je ovo pobuna. Ljudi su, kako nam kažu, mirno krenuli u štrajk glađu. Sve ih šalju u radni pogon, da proizvodnja ne bi stala – tvrdi Meza.

Njegovo udruženje koje, kako kaže, pomaže osuđenicima i članovima njihovih porodica, okupilo se od jutros u Nišu, ispred KPZ, gde u podne počinje skup podrške osuđenicima. Ovo udruženje nedavno je od Ministarstva pravde tražilo donošenje Zakona o amnestiji da bi se smanjila prebukiranost zatvora u vreme epidemije kovida 19, veći broj uslovnih otpusta i tromesečnu pauzu u izdržavanju kazne za osuđenike starije od 55, koji spadaju u rizičnu grupu. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija javnost je obaveštena da se sve mere preventive i zaštite sprovode, kao i da nije tačno da su zavodi puni zaraženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača