PRENOSI SE 70 PUTA BRŽE Dr Gnjatović o novom soju korone, dokazano više od 12.000 mutacija

Tanjug

22. 12. 2020. u 10:24

ПРЕНОСИ СЕ 70 ПУТА БРЖЕ Др Гњатовић о новом соју короне, доказано више од 12.000 мутација

Foto: Printskrin

VIRUSI po prirodi mutiraju, tako da nije iznenađenje da se pojavio novi soj virusa korona, kaže Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Ona je za TV Pink navela da se do sada dokazalo više od 12.000 mutacija i da su to uglavnom neutralne mutacije koje ne izazivaju nikakve promene niti u virulentnosti, niti u težini kliničke slike.

- Što se tiče novog soja virusa koji se pojavio na jugu Velike Britanij, postoje dokazi da je on ipak zarazniji od forme virusa koja je do sada bila najzastupljenija u Evropi. Kažu da se prenosi 70 puta brže nego postojeća forma virusa - navela je Gnjatović.

Nema dokaza, navodi ona, da taj soj virusa izaziva težu kliničku sliku, ali da je problem brzina širenja što će izvršiti veći pritisak na zdravstveni sistem ukoliko dođe do širenja.

Podseća da je virus već je pronađen u Austriji, Danskoj, Italiji.

- Sve vakcine se prave na više proteinskih komponenti virusa, nikada nije u pitanju jedna proteinska komponenta. Mutacija se dešava uglavnom u manjim segmentima, dešavaju se manje promene, pretpostavljam da će vakcina biti efikasna i za taj soj virusa - naveo je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)