LEKARI PRED SEDNICU UPOZORAVAJU: Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, opuštanje vodi u katastrofu!

V.N.

20. 12. 2020. u 19:14

BLAGI pad broja novozaraženih virusom korona ne znači i opuštanje. Zdravstveni sistem u Srbiji i dalje je prenapregnut, upozoravaju epidemiolozi, o čemu svedoče i brojke - na bolničkom lečenju je 9.604 pacijenata, njih 314 je na respiratorima, novozaraženih je 3.534 od 11.068 testiranih, dok je, na žalost, 54 osoba izgubilo bitku sa kovidom 19.

ЛЕКАРИ ПРЕД СЕДНИЦУ УПОЗОРАВАЈУ: Епидемиолошка ситуација и даље неповољна, опуштање води у катастрофу!

Foto N. Skenderija

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da potencijal virusa polako pada, upozorivši da "ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša".

- Broj zaraženih se smanjuje - kaže Kon. - Brojke će danas verovatno pokazati manji broj inficiranih, zbog vikenda, pa će se realnija slika videti u utorak. Situacija u Beogradu i dalje je nepovoljna, povremeno i katastrofalna.

Slično govori i direktorka Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" Marija Zdravković koja ukazuje "da smo, zahvaljujući novim merama protiv širenja virusa, trenutno u blagom zatišju, ali da je ono na staklenim nogama.

- Dovoljan je plamičak koji može da napravi buktinju - rekla je ona, ističući da je Srbija jedna od zemalja u svetu koja ima najmanju smrtnost od korone.

Foto D. Milovanović

Epidemiolog Kon ukazuje u međuvremenu da su u ovo vreme "uobičajene gužve na granicama", ali i da, kako kaže, ima značajno manje ljudi koji dolaze iz Nemačke i Austrije, dok je zadržavanje posledica temeljnog unošenja podataka".

- Par desetina hiljada ljudi, koliko ih je stizalo, ne može da se poredi sa 400.000 koliko je bilo tokom Uskrsa ove godine. Ukoliko i bude posledica, biće bi ih znatno manje. Svaki građanin treba da se prijavi na portal e-zdravlje - poručio je Kon.

I drugi član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, kaže da građani koji dolaze u Srbiju treba da se ponašaju kao u državama iz kojih dolaze, Austriji ili Nemačkoj, gde su na snazi vrlo stroge mere. Naglasio je i da se medicinski deo Kriznog štaba zalagao da se mere - obavezan negativan PCR test za ulazak u zemlju ne stariji od 48 sati ili odlazak u desetodnevni karantin, koje važe od danas, uvedu i ranije.

Foto M. Anđela

Njegov kolega dr Kon ponavlja uoči današnje nove sednice Kriznog štaba da medicinski deo ovog tela "ne podržava popuštanje mera" i da je kada je reč o dočeku Nove godine, državi preporučivano da iskoristi sve svoje mogućnosti za period od 19 časova uveče do 5.00 ujutro, "ali da zasad za tim nema potrebe".

- Redovno, normalno dočekivanje Nove godine je nerealno. Bila bi katastrofalna situacija da to se zaista desi - naglasio je Kon.

SLAVA I SOLIDARNOST

PREMA rečima dr Kona, slava Sveti Nikola u Srbiji nije se u subotu masovno slavila.

- Slavilo se u domu, to se ne doživljava samo kao odziv na molbu, nego je i SPC izašla sa vrlo jasnim preporukama, a to je do sada najsnažnija podrška solidarnosti - rekao je Kon.

Da situaciju sa virusom treba i dalje shvatiti ozbiljno, svedoči i podatak da su bolnički kapaciteti u Čačku i dalje popunjeni do maksimuma, a u opštoj bolnici zauzeto je 200 postelja. U respiratornom centru je 18 pacijenata s teškom kliničkom slikom od kojih je devet na respiratorima.

Foto AP

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić kaže da u čačanskoj i milanovačkoj bolnici nema značajnog pada broja prijema.

- Za svakog pacijenta je borba da se nađe adekvatno mesto. U tome nam pomažu kapaciteti u Plavoj hali. Ona je jedan rezervni kapacitet koji nam znači bezmalo koliko i bolnica - ističe Tošić.

TADIĆ IZAŠAO IZ BOLNICE

BIVŠI predsednik Srbije Boris Tadić izašao je iz bolnice, pošto je bio pozitivan na virus korona.

- Izašao sam iz bolnice i dobro sam. Hvala lekarima i medicinskom osoblju iz bolnice "Dragiša Mišović", koji uz izuzetnu požrtvovanost danonoćno brinu o svim pacijentima - napisao je Tadić na svom Tviter nalogu. - Budite odgovorni, jer svako potcenjivanje ove opasne bolesti može biti životno opasno. Čuvajte se.

Teška situacija je i na teritoriji Vojvodine gde je u poslednja 24 sata registrovano 938 novih slučajeva. Kako saopštava Institut za javno zdravlje Vojvodine, najveći broj novozaraženih je registrovan u Novom Sadu - 226, a situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici. Institut ocenjuje epidemiološku situaciju u Vojvodini kao vanrednu, iako je tokom nedelje registrovan manji broj novih slučajeva u odnosu na prethodnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK