KOVIĆA PROGONE ZBOG SLOBODE GOVORA: Intelektualci potpisali pismo podrške profesoru Filozofskog fakulteta

Lj.B.

18. 12. 2020. u 15:24

SUĐENjE istoričaru dr Milošu Koviću, vanrednom profesoru na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, na osnovu tužbe četvoro profesora sa istog odeljenja, Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović, Radoša Ljušića i Vlade Stankovića, očigledan je primer nastojanja da se stigmatizuje i krivično progoni njegovo pravo na slobodu govora i integritet naučne i javne delatnosti.

КОВИЋА ПРОГОНЕ ЗБОГ СЛОБОДЕ ГОВОРА: Интелектуалци потписали писмо подршке професору Филозофског факултета

Foto: Novosti

Ovo, između ostalog, stoji u pismu podrške istoričaru Milošu Koviću koje je potpisala grupa intelektulaca uz ocenu da sudski proces predstavlja jasnu nameru da se iznova uvede delikt mišljenja i ograniči pravo na slobodno izražavanje stavova o stanju istorijske nauke u našem društvu.

- Milošu Kovići se sudi za "uvredu" i "povredu časti i ugleda" tužitelja zato što je u našim vodećim medijima izražavao neslaganje sa tumačenjem srpske istorije koje njegovi progonitelji zastupaju i što je javno iznosio svoje mišljenje o njihovoj ulozi u sukobima koji već godinama traju na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta - navodi se u pismu podrške. - Braneći istrajno dignitet i autonomiju istorijske nauke, Miloš Ković je izložen permanentnom, ne samo sudskom progonu, koji se ogleda i u ugrožavanju njegove lične egzistencije. Hrabro i dosledno, on brani svoje viđenje uloge istorijske nauke u tumačenju najvažnijih savremenih istorijskih događaja koji su obeležili i odredili našu epohu, ali i našu sudbinu i zato zaslužuje iskrenu podršku u borbi za slobodu misli i njegov lični integritet i ljudsko dostojanstvo.

Pismo su, između ostalih, potpisali režiser Emir Kusturica, profesori Aleksandar Jovanović, Aleksandar Lipkovski, Bogoljub Šijaković, Slobodan Vladušić... književnici Dragan Lakićević, Dragan Hamović, akademik Danilo Basta...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati