EVROPSKA KOMISIJA: Donacijom iz EU premostićemo jaz do isporuke vakcina iz Kovaksa

Tanjug

18. 12. 2020. u 14:48

EVROPSKA komisija zajedno sa zemljama članicama radi na koordinaciji donacija vakcina koje će se isporučiti zemljama Zapadnog Balkna pre nego što krenu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, rečeno je za Tanjug u Briselu.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Донацијом из ЕУ премостићемо јаз до испоруке вакцина из Ковакса

Foto Tanjug-AP

Portaprolka za porširenje u EK, Ana Pisonero, za Tanjug objšanjava da su doancije iz EU i Kovaks dva različita sistema.

-Mi radimo sa našim pratnerima i zemljama članicama kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledu raspodela vakcina, to je na njima da objasne. Oni pregovaraju o vakcinama sa različitim proizvođačima - kaže Pisonero.

Ona je potvrdila da će Komisja obezbediti zemljama Zapadnog Balkna dodatna sredstva za nabavku vakcina.

-Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljama članicama, koji bi pomogli da vakcine budu raspodeljene na vreme i za potrebe na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese - kaže Pisonero.

U izvorima iz EU institucija za Tanjug objašanjavaju da oni nemaju uticaj na odluke Alijanse za vakcine ( Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

-Prema nekim informacijma, Kovaks bi trebao da prve ture vakcina podeli u drugom kvartalu sledće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kda je u pitanju što brža nabavka vakcina - navode diplomatski izvori za Tanjug.

Najviši zvaničnici Evropske komisje u više navrta su napominjali da će EU i zemlje članice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva , ali i kao humanitranu pomoć siromašnim zemljam širom sveta .

-Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaks ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi - poručio je potpredsednik Komsije, Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su bezbedili oko 2 miljarde vakcina, što je više nego dovolj o za građane EU, a da će višak biti podeljen zemljama Zapadnog Balkana i širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas