DA LI DECA MORAJU DA NOSE MASKE U VRTIĆIMA? Dr Kon razrešio sve dileme roditelja

Novosti online

17. 12. 2020. u 19:47

RODITELjE predškolske dece zbunila je uredba koja je prekjuče objavljena u Službenom glasniku Srbije u kojoj se navodi da i deca starija od četiri godine moraju da nose zaštitne maske, međutim, ovo pravilo se do sada nije primenjivalo u vrtićima.

ДА ЛИ ДЕЦА МОРАЈУ ДА НОСЕ МАСКЕ У ВРТИЋИМА? Др Кон разрешио све дилеме родитеља

Ilustracija/Foto: Arhiva Novosti

U najnovijem vladinom dokumentu, Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, detaljno se navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i ova koja se odnosi na to da deca starija od četiri godine treba da nose maske.

O ovoj meri se govorilo dosta ranije, bilo je dilema da li deca treba da nose maske u vrtiću, ali je ipak odlučeno da to ne bude niti obaveza niti preporuka.

Na ovu temu jutros je govorio i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Na pitanje novinara da li se obavezno nošenje maski za decu stariju od četiri godine odnosi i na vrtiće, Kon je rekao da je to mera od ranije, "samo je malo zaboravljena", ali deca u vrtiću definitvno ne nose maske.

- Ne nose se iz prostog razloga, a to jer je tako nemoguće organizovti rad. Pa su deca u manjim grupama, postoje prvila da roditelji odnosno pratioci nose maske kada dolaze... - rekao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, stroga su pravila u vrtićima, mada imamo i tu prenošenja virusa.

- Pre svega zaposleni, ali ne može da se isključi i druga mogućost. Nemoguće je zatvoriti vrtiće, a osnovne škole rade, mislim na mlađe razrede, jer nema teškog zaražavanja, mada prenos postoji i tu. Pratimo situaciju, videćemo - rekao je on.

Šta piše u Uredbi Vlade

Podsetimo, u Službenom glasniku Srbije juče je objavljena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, usvojena na sednici Vlade 15. decembra, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu, kao što je ova za decu i maske.

Kako stoji u tekstu te Vladine uredbi, deca starija od četiri godine, obavezna su da nose maske. Uz dobro poznata pravila o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dodaje se i ovo:

"Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u - zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april