VIŠE KONTROLA, ALI MALO MANJE PRVIH PREGLEDA: Beleži se blagi pad broja pacijenata, lekari se nadaju da su to prvi rezultati strožih mera

E. V. N.

16. 12. 2020. u 10:00

U KOVID-ambulantama u Srbiji poslednjih dana gužve su nešto manje nego pre, a lekari se nadaju da su to prvi znaci da strože epidemiološke mere daju rezultate.

ВИШЕ КОНТРОЛА, АЛИ МАЛО МАЊЕ ПРВИХ ПРЕГЛЕДА: Бележи се благи пад броја пацијената, лекари се надају да су то први резултати строжих мера

Foto D. Milovanović

Kažu da je manji broj pacijenta koji dokaze na prvi pregled, sa simptomima infekcije virusom korona, a više onih koji dolaze na kontrolne preglede, nakon preležanog kovida.

Prema broju zaraženih, Beograd prednjači od početka epidemije, pa su i gužve u ambulantama bile najveće, ali su se malo smanjile poslednjih dana. U domovima zdravlja na Voždovcu, Paliluli i Vračaru nisu toliko velike gužve kakve su bile do pre nekoliko dana. Broj pacijenata koji dolaze na prvi pregled je manji, a više je onih koji idu na kontrole.

- Kod nas se dnevno obavi 100 prvih pregleda, a ranije ih je bilo oko 150 - kažu u Domu zdrvlja Vračar.

U kovid-ambulanti Doma zdravlja Smederevo broj pregleda na dnevnom nivou je neznatno manji nego do sada. Pre nedelju dana bilo je i do 380 pregleda, a sada ih je oko 330. Većinom je reč o prvim pregledima. Takođe, prema rečima nadležnih, primetno je da se procenat pozitivnih smanjuje, pa je od testiranih sada trećina sa pozitivnim nalazom na virus korona. Dnevno je oko 80 pozitivnih, što je manje nego pre nedelju dana, kada ih je bilo 100 do 120. U kovid-ambulanti u Smederevskoj Palanci u ponedeljak su obavljena 262 pregleda, a od tog broja više od polovine su bile kontrole. U Dečijem i Školskom dispanzeru je testirano desetoro dece, a sedmoro je bilo pozitivno.

BLAGO POVEĆANJE U NIŠU

PREMA poslednjim podacima, u ponedeljak je u Domu zdravlja Niš obavljeno 1.790 pregleda, što je blago povećanje u odnosu na dan pre, od čega je 353 prvih pregleda i 1.437 ponovnih.

Inače, prosečan broj pregleda u kovid-ambulantama Doma zdravlja Niš je od 1.500 do 2.000 dnevno.

U kovid-zoni DZ NIŠ svakodnevno radi 108 lekara i 180 medicinskih sestara.

Epidemiološka situacija u Kikindi se blago stabilizuje. U kovid-ambulantama sada je manje prvih pregleda, a više je pacijenata koji dolaze na kontrolne preglede. Pre tri nedelje bilo je sasvim drugačije. U ambulanti Doma zdravlja za 24 sata u ponedeljak je bilo 76 prvih i 219 kontrolnih pregleda. Od 55 antigenskih testova, pozitivno je bilo 20, što, ipak, govori da infekcija i dalje ne miruje. Bolja je situacija u čitavom Severnobanatskom okrugu.

Smederevo, Foto V. N.

Inače, šestomesečna beba koja se lečila na Dečijem odeljenju bolnice u Kikindi otpuštena je na kućni oporavak.

U kovid-ambulantama na području Sremske Mitrovice primećen je blagi pad u broju pregleda i kreće se oko 300. I dalje preovladavaju kontrolni pregledi.

- Situacija je i dalje teška i dalje je to veliki broj pacijenata, ali moj lični utisak je da se situacija polako smiruje - ocenjuje dr Adil Elhag, načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica.

niš, Foto J. Ćosin

Inače, na području Sremskog okruga, u sedam opština, epidemiološka situacija je nepromenjena, ali je primetna stabilizacija broja inficiranih na dnevnom nivou, saopštila je dr Nada Zec Petković, direktorka mitrovačkog zavoda za javno zdravlje. Na području ovog okruga u poslednja 24 sata registrovano je 139 zaraženih.

- Donete mere koje ograničavaju kontakte daju rezultate i mi se nadamo da će broj novoobolelih u narednom periodu krenuti silaznom putanjom - kaže dr Dragan Malobabić, zamenik direktora sremskomitrovačke bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)