POSKUPLJUJU PCR TESTOVI U SRBIJI: Evo kako da izbegnete gužve, zakazivanje je krajnje jednostavno

Novosti online

15. 12. 2020. u 17:10

KRIZNI štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 predložio je na jučerašnjoj sednici nove mere Vladi Republike Srbije, koje su danas usvojene i stupiće na snagu u nedelju, 20. decembra.

ПОСКУПЉУЈУ ПЦР ТЕСТОВИ У СРБИЈИ: Ево како да избегнете гужве, заказивање је крајње једноставно

Foto M. Anđela

Nove mere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u našu zemlju. Imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike od kojih nas deli još malo vremena, očekuje se tradicionalno veća frekvencija ljudi na svim graničnim prelazima. U cilju sprečavanja širenja korona virusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, Vlada je usvojila sledeće mere.

- U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje od dragocene je pomoći kako bi se izbegle gužve i redovi ispred kovid ambulanti i sprečio rizik od potencijalnog zaražavanja građana – poručuju u Vladi Srbije.

Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u našoj zemlji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave.

Da bi se koristila usluga e-zakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava. Potvrdu da ste uspešno zakazali termin dobijate na imejl koji ste naveli, kao i SMS poruku.

- Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane Srbije da budu odgovorni, vode računa o svom zdravlju kao i zdravlju svojih najmilijih. Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od korona virusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put to očuvanja našeg zdravlja - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Inače, Vlada je donela odluku da PCR test na lični zahtev u Srbiji poskupi od 1. januara sa 6.000 na 9.000 dinara.

Takođe, Krizni štab je juče doneo odluke o merama u vezi sa ulaskom u zemlju koje će stupiti na snagu u nedelju, 20. decembra i važiti najverovatnije do 10. januara 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)