KADA SU OBOLELI OD KORONE NAJZARAZNIJI? Srpska naučnica iz NJujorka o PCR testu i da li je on garancija da oboleli nije infektivan (FOTO)

Novosti online

14. 12. 2020. u 00:45

AKO je opšte poznato da se Covid 19 prenosi već dva-tri dana pre pojave prvih simptoma bolesti, onda je novina da PCR test nije potpuna garancija da oboleli nije infektivan.

КАДА СУ ОБОЛЕЛИ ОД КОРОНЕ НАЈЗАРАЗНИЈИ? Српска научница из Њујорка о ПЦР тесту и да ли је он гаранција да оболели није инфективан (ФОТО)

Foto: Tviter

To je pokazala najnovija naučna studija o koroni čije je rezultate objavila srpska naučnica Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD-u.

Stanković često na Tviteru pokušava da informiše srpsku javnost o naučnim saznanjima u vezi sa Covidom 19 pa je svojevremeno napisala da se radi o najpametnijem virusu. Danas je u nekoliko postova izložila rezultate najnovije studije o koroni.

-Šta kaže nauka: Kada neko može da prenese kovid-19 drugoj osobi? Prema novoj studiji (koja je analizirala objavljene studije od 2003-2020 o svim koronavirusima) osoba je infektivna 2-3 dana pre pojave simptoma i čak devet dana nakon pojave simptoma - napisala je Stanković na Tviteru.

Mlada naučnica objasnila je i kada je zaraženiji najopasniji po okruženje.

- Maksimalne količine aktivnog virusa detektuju se u gornjim disajnim putevima u prvih sedam dana nakon izlaganju infekciji. Studija ukazuje da iako asimptomatski i simptomatski slučajevi nose u sebi slične količine virusa, asimptomatski bolesnici brže "čiste" virus iz organizma - poručila je Stanković.

Foto: Tviter

Možda najzanimljiviji deo kratkog kursa o Covidu 19 stigao je na kraju.

-"Kontrolni" PCR i nije najbolja opcija da bi se oboleli smatrao neinfektivnim jer PCR detektuje i najmanje količine virusnog genoma u organizmu. Prema studiji, u nekritičnim slučajevima je 10 dana nakon pojave simptoma dovoljno da oboleli prestane da bude i infektivan - zaključila je srpska naučnica.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)