PLUĆA SU SAMO ULAZNA VRATA ZA KORONU! Prof. dr Andrijević objasnio koje organe virus napada i kada se u lečenje uvode antibiotici

Novosti online

13. 12. 2020. u 11:30

VIRUS korona dovodi do multisistemskih oštećenja i pluća su samo ulazna vrata za ovaj virus, kaže direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj kamenici prof. dr Ilija Andrijević.

ПЛУЋА СУ САМО УЛАЗНА ВРАТА ЗА КОРОНУ! Проф. др Андријевић објаснио које органе вирус напада и када се у лечење уводе антибиотици

Foto: Printskrin

- Korona dovodi do multisistemskih oštećenja, napada više organa i organskih sistema. Pluća su ulazna vrata za virus, ali korona daje svoje manifestacije i na kardiovaskularnom sistemu, oštećuje i bubrege.

Andrijević objašnjava da ima pacijenata koji u toku lečenja od korone završe sa miokarditisom ili na nekom programu akutne dijalize.

On je istakao da je važno što ranije krenuti sa terapijom.

- Kada govorimo o antibioticima, moramo biti obazrivi jer je ovo pre svega virusno oštećenje pluća i samo tri ili 3,5 bakterijska super infekcija - navodi Andrijević.

Kako objašnjava, ovo su izuzetno teški pacijenti.

- Institut se susretao sa najrazličitijim pacijentima, od onih kojimaju tuberkulozu, do onih koji imaju karcinom, virusa H1N1, ali ništa nije slično po težini kliničke slike i brzini promena do kojih dolazi - istakao je Andrijević.

Prema njegovim rečima, za pacijente sa teškom kliničkom slikom, obostranom pneumonijom, koji su na respiratorima, treba razmišljati o upotrebi antibiotika.

- Tada dolazi do superinfekcije i to vrlo rezistentinom sojevima i tada su indikovani antibiotici - rekao je Andrijević i dodao da njihova primena zavisi od svakog individualnog slučaja.

On je naveo da se orilikom priključivanja pacijenata na kiseoničku terapiju prati više parametara - od temperature, disanja, srčane frekvence...

Andrijević je istakao da Institut uporedo sa kovid pacijentima leči i druge pacijenete, te da nema liste čekanja na hirurgiji kada je reč o karcinomu.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april