RADMILU SU SVI OSTAVILI I ZABORAVILI: Sahranjena starica iz Prištine, imala samo pokvareni telefon i manje od jednog evra (FOTO/VIDEO)

D. Zečević

13. 12. 2020. u 10:58

PREMINULA štićenica Doma za stare u Prištini, osamdesetogodišnja Radmila Zarić sahranjena je u subotu po pravoslavnom običaju na prištinskom pravoslavnom groblju.

РАДМИЛУ СУ СВИ ОСТАВИЛИ И ЗАБОРАВИЛИ: Сахрањена старица из Приштине, имала само покварени телефон и мање од једног евра (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

Kako je saopštila eparhija raško-prizrenska, sahranu je organizovala odbornica SO Gračanica Snežana Jovanović dok je opelo služio sveštenik Staniša Arsić. 

DEMANTOVALA GRADONAČELNIKA

- Iako je prvobitno gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti na svom fejsbuk profilu napisao da je pokojnu Ramilu sahranila islamska zajednica u saradnji sa opštinom jer nije imala nikoga, posle moje reakcije on se ispravio rekavši da njegov cilj nije bio da negira njenu sahranu po pravoslavnom običaju već da pokaže da je žena bila napuštena -ističe za Novosti Anđeka Ćup, novinarka iz Gračanice.

- Ostavljena i zaboravljena od svih, rodbine, prijatelja i institucija, u Prištini je u Domu za stare preminula Radmila Zarić, poreklom iz Crne Gore, koja je do oružanog sukoba na Kosovu živela u Glogovcu. Iza nje su ostali stari pokvareni mobilni telefon, minđuše i prsten od bižuterije i nešto manje od jednog evra - navodi se na sajtu eparhije raško prizrenske  i dodaje da su iz Doma za stare u Prištini o smrti Zarićeve obavestili opštinski odbor za bezbednost zajednica u Prištini. Koordinator tog odbora Fatmir Biljalji  kontaktirao je Snežanu Jovanović, koja je samoinicijativno organizovala sahranu, zajedno sa parohom prištinskim Stanišom Arsićem.

- Jako mi je žao što je ta žena ostala sama i što ne postoji institucionalno rešenje i adekvatna komunikacija za sahranjivanje ljudi srpske nacionalnosti koji borave u toj ustanovi - ističe za "Novosti" Jovanovićeva dok napominje da je meštanka Gračanice Slađana Aritonović skuvala žito kako bi sahrana bila u potpunosti po pravoslavnom običaju.

- Telo pokojne Radmile Zarić od Doma za stare do groblja prevezeno je vozilom Islamske zajednice koja je obezbedila i kovčeg, jer ova zajednica kako je objasnila socijalna radnica Vazire Ćazimi ima ugovor sa Ministarstvom rada i socijalne zaštite, u okviru koga funkcioniše i Dom za stare - dodaje Jovanovićeva dok sveštenik Arsić koji je služio opelo za pokoj duše preminule žene izražava zabrinutost jer prištinske institucije ne obaveštavaju crkvu o ovakvim slučajevima smrti srpskih štićenika Doma za stare.

ŠTIĆENICI

I dok upoznati sa situacijom u Domu za stare u Prištini ističu da u ovoj ustanovi ima još štićenika srpske nacionalnosti ostavljenih i posle 1999 godine, tačan broj gotovo niko ne zna. Naš svojevremeni pokušaj da obiđemo srpske štićenike nije uspeo zbog neophodne dozvole kosovskog Ministarstva za socijalnu zaštitu ali smo saznali da je tada, pre nekoliko godina u ustanovi među daleko brojnijim albanskim, bilo i desetak srpskih štićenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju