BOLNICE SU PUNE ZBOG NEADEKVATNOG PONAŠANJA: Dr Ašanin otkrio - kupili smo vreme dok ne osetimo povoljne efekte mera

Tanjug

12. 12. 2020. u 09:33

DIREKTOR Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno jer su svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

БОЛНИЦЕ СУ ПУНЕ ЗБОГ НЕАДЕКВАТНОГ ПОНАШАЊА: Др Ашанин открио - купили смо време док не осетимо повољне ефекте мера

Z.Jovanović

- Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju - rekao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

- Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu - rekao je direktor Kliničkog centra Srbije.

Ašanin je rekao da se održavaju trendovi punih bolničkih kapaciteta.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike obavi se svakog dana između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

- U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto, zadržavamo visok nivo hospitalizovanih, što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država - istakao je Ašanin.

Milika Ašanin / Foto Tanjug

On je ukazao da je veliki broj zaraženih i hospitalizovanih posledica neadekvatnog ponašanja.

Direktor KCS je istakao da zaposleni u Kliničkom centru rade na dva koloseka - u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

- Smanjili smo kapacitete nekovid dela prvo na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti i komplikacije od dijabetesa - naveo je Ašanin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)