ALARMANTNO UPOZORENJE METEOROLOGA: Vetar se pojačava, slede nam orkanski udari, evo gde će biti najrizičnije!

Novosti online

08. 12. 2020. u 23:20

METEOROLOG Đorđe Đurić na Fejsbuku je napisao alarmantno upozorenje. Naime, on poručuje da nam stiću orkanski udari vetra!

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Ветар се појачава, следе нам оркански удари, ево где ће бити најризичније!

Foto: Novosti

- U toku noći i u sredu u Srbiji će ponovo duvati umeren do jak jugoistočni vetar. U Pomoravlju, u Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Vojvodini, u Beogradu i na planinama košava će imati olujne udare od 60 do 80 km/h, a na jugu Banata orkanske udare i od preko 120-130 km/h, naročito na području Vršca – napisao je.

Prema njegovim rečima, “Zbog olujne i orkanske košave, ponovo se preporučuje ogroman oprez i izbegavanje boravka na otovrenom, naročito u šumksim kompleksima, parkovima i u blizini predmeta kod kojih može doći do oštećenja.“

- Ogroman oprez preporučuje se i u saobraćaju, jer ovakvi udari košave mogu da oštete signalizaciju, mogu da polome grane, drveće ili neke druge predmete koji bi se potom našli kao prepreke na putu, ali očekivani udari košave, naročito bočni udari mogu i da prevrnu kamione i šlepere. Najkritičnija mesta su i nma mostovima i nadvožnjacima – upozorava Đurić.

Inače, košava će ponovo biti posledica veoma snažnog ciklona, ovog puta sa centrom u severnom Jadranu i snažnog anticiklona iznad Rusije i istočne Evrope. Kako će se Srbija nalaziti između ova dva sistema, biće veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će biti veoma vetrovito.

Košava će, poručuje, oslabiti u četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)