JOŠ JE TAJNA KO JE SKRNAVIO FRESKE: Ostalo mnogo nepoznanica posle preimenovanja srpskih vladara u Osogovskom manastiru u Severnoj Makedoniji

Mladen Stančić - stalni dopisnik iz Skoplja

08. 12. 2020. u 10:09

OSKRNAVLjENE freske srpskih srednjovekovnih vladara i svetitelja u manastiru Sveti Joakim Osogovski kraj Krive Palanke u Severnoj Makedoniji, kojim gazduje nekanonska tzv. Makedonska pravoslavna crkva (MPC), po otkriću skandaloznog dela, vraćene su u prvobitno stanje.

ЈОШ ЈЕ ТАЈНА КО ЈЕ СКРНАВИО ФРЕСКЕ: Остало много непознаница после преименовања српских владара у Осоговском манастиру у Северној Македонији

Osogovski manastir / Foto Vikipedija

Ali, ponovo pod velom tajne, jer kao što se ne zna ko je preimenovao srpske svetitelje na njima, tako se ne zna ni ko je vratio originalne natpise. U međuvremenu, Srpski kulturno-infrmativni centar "Spona" u Skoplju, podneo je krivične prijave protiv "nepoznatih izvođača radova".

Ovom Centru juče je dostavljen i odgovor iz kabineta Steve Pendarovskog, predsednika Severne Makedonije. Generalni sekretar Mile Bošnjakovski se "u ime predsednika" zahvalo na pismu kojim je upoznat sa situacijom "u delu freskoživopisa u manastiru Sveti Joakim Osogovski u Krivoj Palanci". Naveo je i da su "saglasno ingerencijama informisane institucije nadležne za navedeno pitanje, da su upoznati sa situacijom i da preduzimaju adekvatne aktivnosti".

I vladika tzv. MPC, Grigorij, potvrdio je da je stanje na pomenutim freskama u manastiru "vraćeno u prvobitno stanje", uz ogradu da nije upoznat ni ko je naložio ni izveo falsifikatorsko "molerisanje", niti iz kakvih pobuda je to učinjeno.

U međuvremenu, "Spona" u Skoplju podnela je krivične prijave protiv "nepoznatih izvođača radova".

Naime, posle apela za ispravljanje nedela nepoznatih "majstora" upućenog nadležnim državnim institucijama Severne Makedonije iz "Spone", usledilo je "popravno" sređivanje fresaka. Srpskim srednjovekovnim vladarima i svetiteljima na freskama "vraćena su imena": Sveti Car Uroš, Sveti car Lazar, Sveti kralj Milutin, Sveti Stefan Dečanski, Sveti Nikodim, arhiepiskop srpski, i Sveti Stefan Prvovenčani, ali prilično nevešto.

- Kao što se ne zna ko je naložio i izveo skaradne promene imena na freskama, tako sada ostaje nepoznati "mazalo" popravnih radova na severnom i južnom zidu crkve - kaže za "Novosti" Maja Stojanović Krstić iz Srpskog centra "Spona", koja je bila u ekipi prilikom otkrivanja skandaloznog preimenovanja freska u manastiru.

Ona je ponovila stavove Centra da je, kako kaže, i prvim i drugim intervencijama, vandalski, neprimereno i krajnje necivilizacijski oskrnavljen kulturni spomenik, čime je počinjeno krivično delo oštećenja nepokretnog kulturnog dobra, uz istovremeno grubo krivotvorenje i falsifikovanje suštine molitvenog pomena imena svetitelja, kao i želje zadužbinara - darodavaca da se te freske naslikaju. To je, tvrdi, jasno predviđeno odredbama Zakona o zaštiti kulturnog nasleđa u Severnoj Makedoniji.

U čitavoj situaciji "skrivanja autora", vladika nekanonske MPC Grigorij je potvrdio da je stanje na pomenutim freskama u manastiru "vraćeno u prvobitno stanje", uz ogradu da nije upoznat ni ko je naložio ni izveo falsifikatorsko "molerisanje", niti iz kakvih pobuda je to učinjeno.

NEVEŠTA RUKA IZVOĐAČA

SA fresaka su sada prebrisani natpisi Sveti car Vladimir Kijevski, Sveti car Jovan Milostivi, Sveti car Konstantin Veliki, Sveti Nićifor Foka, Sveti Konstantin Kavasila, arhiepiskop ohridski, i Sveti car Justinijan Prvi, koji su bili umetnuti umesto imena srpskih srednjovekovnih vladara i svetitelja.

- Očito je da su sve korekcije natpisa i njihovo vraćanje u prvobitno stanje, izvedene neveštom rukom najamnog izvođača, bez stručnog nadzora nadležnih - ocenjuje za "Novosti" Maja Stojanović Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega