U PETAK NAS ČEKA NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: Meteorolog otkriva kakvo će vreme biti ove nedelje

Novosti online

07. 12. 2020. u 16:30

METEOROLOG Đorđe Đurić objavio je vremensku prognozu za ovu nedelju.

У ПЕТАК НАС ЧЕКА НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Метеоролог открива какво ће време бити ове недеље

Foto: Tanjug

Njegov Fejsbuk status prenosimo u celosti:

- Bez prave zime i snega u nižim predelima i narednih 10 dana. Bez košave od petka...

Već nekoliko dana iznad zapadne Evrope se sa Atlantika premeštaju snažni cikloni i oni uslovljavaju snažna južna strujanja u prednjem delu ka Evropi. Istovremeno, u sklopu ovh ciklona premeštaju se i atmosferski frontovi, a zbog orografije Alpa i drugih procesa, u Đenovskom zalivu i i iznad centralnog Mediterana stvaraju se sekundarni cikloni (''dete'' ciklon), koji donose ekstremne količine padavina Italiji, oblasti Jadrana i južnim padinama Alpa, gde je npr. palo i preko 700 mm kiše, a iznad 1800 metara i preko 3 metra snega. Ova snažna aktivnost Atlantika i Mediterana kada su cikloni u pitanju, ne dozvoljavaju da nam iz Rusije i sa severoistoka prodre ledena vazdušna masa, pa da bude i snega u nižim predelima. Kako se iznad Rusije nalazi polje visokog pritiska sa vrednostima u centru anticiklona i preko 1044 mb, a iznad cenralnog Mediterana vrednost ptitiska u ciklonima je i ispod 996 mb, iznad našeg područja je prisutan ogroman gradijent pritiska, tj. razlika, pa otud orkanske košave sa udarima u Vršcu i do 145 km/h.

U Srbiji do kraja dana oblačno i osetno hladnije sa kišom, na najvišim planinama sa susnežicom i snegom, a uslva za susnežicu i vlažan sneg biće tokom večeri i u Timčkoj i Negotinskoj Krajini. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, a on je u košavskom području i na planinama ujutro bio sa olujnim udarima i do 100 km/h, a na jugu Banata sa orkanskim udarima i preko 140 km/h. Krajem dana vetar u slabljenju, ali će u košavskom području biti i dalje jak. Maksimalna temperatura od 6 do 10°C. U toku večeri i noći sa jugozapada razvedravanje.

U Beogradu do kraja dana oblačno i osetno hladnije sa kišom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar. Temperatura od 5 do 7°C. U toku večeri i noći razvedravanje.

U Srbiji u utorak nakon hladnog, ponegde i maglovitog jutra, tokom dana pretežno sunčano ili umereno oblačno. Krajem dana i tokom noći naoblačenje. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u Podunavlju i sa olujnim udarima. Minimalna temperatura od 0 do 4°C, maksimalna dnevna od 7 do 13°C. U Timočkoj i Negotinsko Krajini tokom celog dana tmurno i hladno, uz moguće slabe sipeće padavine, temperatura do 3°C.

U Beogradu u utorak pretežno sunčano ili umereno oblačno. U toku večeri i noći naoblačenje. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 2°C, maksimalna dnevna 8°C.

U Srbiji u sredu oblačno i hladno sa kišom, na višim planinama i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini sa susnežicom i snegom. U košavskom području i na planinama jak jugoistočni vetar imaće olujne udare, a na jugu Banata i orkanske udare preko 120 km/h. Maksimalna temperatura od 4 do 10°C, u Timočkoj i Negotinskoj Krajini do 2°C. U četvrtak i petak biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 6 do 12°C. Košava u četvrtak u slabljenju. Za vikend oblačno sa kišom, u planinskim predelima sa susnežicom i snegom. Duvaće severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 6 do 10°C.

U Beogradu u sredu oblačno i hladno sa kišom, maksimalna temperatura do 5°C. Duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar. U četvrtak i petak biće uglavnom suvo. Košava u četvrtak u slabljenju. Za vikend oblačno sa kišom. Duvaće severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od čevrtka do nedelje biće od 6 do 8°C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja