OPASNO VREME U SRBIJI: Nalazimo se između dva snažna ciklona, meteorolog otkrio kada će prestati košava

Novosti online

07. 12. 2020. u 10:12

METEOROLOG Đorđe Đurić je objavio na svom fejsbuk nalogu prognozu za naredni period, i doneo nam odgovor na pitanje koje sve zanima - kada će prestati da duva košava?

ОПАСНО ВРЕМЕ У СРБИЈИ: Налазимо се између два снажна циклона, метеоролог открио када ће престати кошава

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Printscreen

Đurić piše da snažan ciklon sa Mediterana donosi potop i orkansko jugo Itaiji i oblasti Jadrana od Slovenije preko Hrvatske i Crne Gore do Albanije, kao i da su talasi na Jadranu i do 7 metara.

- Na južnim i istočnim padinama Alpa očekuje se da padne i do 500 mm kiše, a u višim predelima i do 3 metra snega. Srbija izmežu ciklona sa Mediterana i anticiklona iznad Rusije. Duva olujna košava, a očekuju se orkanski udari i do 140 km/h! Temperatura ovog vikenda i 17°C. Sledi manje zahlađenje sa čestim padavinama. Do kada će košava duvati, kada će oslabiti i potpuno prestati - piše Đurić.

On piše da se iznad centralnog Mediterana nalazi se veoma snažan ciklon, a on je nastao kao posledica premeštanja snažnog ciklona sa Atlantika preko zapadne Evrope i premeštanje frontalnog poremećaja i hladnog fronta preko oblasti Alpa. Centar ovog sekundarnog ciklona je iznad Đenovskog zaliva i severa Italije i polako se premešta ka severnom delu Jadrana. Vrednost pritiska u centru ciklona je opala na 995 mb.

- Ovaj veoma snažan ciklon celoj Italiji donosi veoma obilnu kišu i snažne grmljavinske pljuskove i oluje, ali i olujne i orkanske vetrove. Očekuje se da padne i preko 100 mm kiše po kvadatnom metru, a najobilnije padavine očekuju se u u oblasti Alpa gde će pasti i preko 300 mm kiše, a na južnim padinama Alpa, na severostoku Italije očekuje se lokalno da padne i do 500 mm kiše, pa su moguće katastrofalne poplave i bujice. Dakle, reč je o padavinama koje u Srbiji u proseku padnu za nešto manje od godinu dana. U višim predelima Alpa, tj. iznad 1800 metara nadmorske visine očekuju se veoma obilne količine snega, lokalno i do 3 metra, a sneg će biti praćen i jakom grmljavinom. Inače, ekstremne količine padavine u oblasti Alpa i severoistoka Italije posledica su snažnog ciklona, jakog južnog strujanja i orografije. Ogromne količine padavina dobiće i jugozapadni predeli Austrije, ali i severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Slovenije, gde će na planinama pasti i do 2 metra snega, a u nižim predelima od 100 do 300 mm kiše po kvadratnom metru - napisao je poznati meteorolog, a zatim dodao:

- Istovremeno, iznad Rusije i istočne Evrope nalazi se snažan anticikon, a vrednost pritiska je preko 1044 mb. Iz tog razloga, iznad cele istočne Evrope, oblasti Alpa i Crnog mora je stabilno i suvo, ali i maglovito i hladno vreme.

Kako je Đurić objasnio, Srbija se nalazi između ova dva veoma snažna i izražena sistema, ali je dominantiniji utica ciklona sa centralnog Mediterana, pa je vazdušni pritisak u padu. U Srbiji je prošlog vikenda bilo sunčano zbog priliva veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Dakle, Srbija se nalazi u prednjem delu ciklona sa centralnog Mediterana.

- Kako je iznad Srbije veoma izražen gradijent vazdušnog prtitiska, veoma je vetrovito. Košava u Beogradu, u Vojvodini, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i na planinama ima oujne udare, a krajem dana i tokom noći očekuju se udari od 60 do 100 km/h, a na jugu Banata i orkanski udari od 140 km/h, naročito na poručju Vršca. Olujna i orkanska košava mogla bi da uslovi materijalnu štetu, da ugrozi ljudske živote i živote životinja i da ugrozi saobraćaj, pa se preporučje ogroman oprez! - apeluje Đurić.

U Beogradu u ponedeljak oblačno i osetno hladnije sa kišom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, ujutro sa olujnim udarima i do 100 km/h. Krajem dana vetar u slabljenju, ali će i dalje biti jak. Minimalna temperaura 5°C, maksimalna dnevna 7°C. U toku večeri i noći razvedravanje.

meteorolog Đorđe Đurić/Foto: Printscreen

U Srbiji u utorak nakon vedrog i hladnog, ponegde i maglovitog jutra, tokom dana sunčano, uz maksimalne temperature od 6 do 12°C. U toku večeri i noći naoblačenje, pa se u sredu očekuje oblačno sa kišom, na višim planinama i u Negotinskoj Krajini sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura od 3 do 10°C. Od četvrtka do do kraja sedmice biće umereno do potpuno oblačno sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 6 do 12°C. Jaka košava duvaće do četvtka, a u sredu će biti olujna sa udarima i preko 100 km/h.

Dakle, jaka i olujna košava duvaće u Srbiji do četvrtka. Od petka vetar slab, severozapadni.

- Zbog očekivane olujne i orkanske košave preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izbegavanje boravka u šumskim kompleksima, parkovima i na drugim kritičim mestima. Očekivani udari košave mogu da uslove materijalnu štetu i da ugroze ljudske živote i živote životinja. Ogroman oprez savetuje se i u saobraćaju, naročito na mostovima i nadvožnjacima, a naročito mogu opasni biti bočni udari vetra - naglasio je Đurić, pa je objasnio i dobru stranu jakih vetrova.

- Dobra strane ove košave što je konačno račišstila vazduh, pa je on ovih dana odlicnog kvaliteta, osim u Timočkoj i Negotinskoj krajini i u kotlinama zapadne i južne Srbije, gde kada košava duva, u tim predelima bude bez vetra, uz tmurno i maglovito vreme i uz dalje jako zagađenje vazduha. Inače, tokom celog novembra sittacija sa zagađenim vazduhom bila je alarmantna, jer je bio uticaj delovanja snažnog anticikona, uz veoma viosk vazdušni pritisak i veoma slao strujanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)