RUSKI LEKAR OBJAŠNjAVA: Ne plašite se, ovo su simptomi koji se pojavljuju nakon vakcinacije protiv korone

Novosti onlajn

05. 12. 2020. u 09:50

РУСКИ ЛЕКАР ОБЈАШЊАВА: Не плашите се, ово су симптоми који се појављују након вакцинације против короне

Foto: AP

MALAKSALOST, zamor i temperatura do 37 stepeni su normalni simptomi nakon vakcinacije od virusa korona, izjavila je glavna doktorka ruske Druge poliklinike Natalija Šindrjajeva.

Kako je rekla, svaka vakcina dovodi do određene reakcije organizma, samim tim je to slučaj i kod vakcine protiv virusa korona.

- Neophodno je pratiti sopstveno stanje nakon vakcinacije. Radi se o vakcini protiv virusa korona. Kao i posle drugih vakcinacija, postoji kratak period kada možete da osetite određenu malaksalost, spavaće vam se, imaćete malu temperaturu od 37 stepeni. Ne plašite se, to je samo prva reakcija organizma nakon primanja vakcine - navela je ona.

Šindrjaejva je takođe rekla i da svako ko prođe vakcinaciju dobije papir sa instrukcijama u kojima se navode svi mogući neželjeni efekti, ali i uputstvo šta činiti u slučaju da se oni pojave.

- Kako obično govore naši farmaceuti – ako ne postoji reakcija na određeni lek, pitanje je da li je uopšte i lek. Budući da se ovde radi o preparatu koji stvara imunitet, ovi simptomi su normalna reakcija koja nestaje u toku jednog dana - dodala je.

Podsetimo, juče je u Moskvi pokrenuta masovna vakcinacija građana protiv virusa korona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)