PRVI PACIJENTI VEĆ U BATAJNICI: Otvorena nova kovid-bolnica u Beogradu, sa 930 bolničkih postelja i najsavremenijom opremom

M. M.

04. 12. 2020. u 21:14

OTVARANjE nove kovid-bolnice u Batajnici je istorijski dan za Srbiju. Dobijamo novu bolnicu kad je najpotrebnija, kada se iz dana u dan broj novozaraženih povećava, kao i pritisak na naš zdravstveni sistem.

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ВЕЋ У БАТАЈНИЦИ: Отворена нова ковид-болница у Београду,  са 930 болничких постеља и најсавременијом опремом

Foto N. Skenderija

Za četiri meseca smo uradili ono što pre nije bilo moguće ni za četiri decenije: izgradili smo bolnicu koja je u poređenju sa najvećim brojem klinika, svemirski brod - kazala je premijerka Ana Brnabić na otvaranju bolnice u Batajnici. Kasno posle podne, u bolnicu su smešteni i prvi pacijenti, koji su stigli iz četiri trijažna centra u Beogradu.

Podsećajući da je kamen-temeljac postavljen 1. avgusta, u vreme kada se činilo da se o koroni zna sve i kada je delovalo da ne može da iznenadi, Brnabićeva je naglasila da je odluku o ulaganju 80 miliona evra u ovo spasonosno, dragoceno rešenje prelomio predsednik Vučić.

FotoD. Milovanović

- Uložili jesmo i Srbija će iz svega ovoga izaći mnogo jača. Garantujem da ćemo pobediti. Nećemo odustati od borbe. Svaki dan je težak i svaki dan je važan u ovoj borbi za ljudske živote, ali mi nastavljamo i da gradimo Srbiju - poručila je premijerka.

ČAST U TEŠKO VREME

DOCENTU dr Tatjani Adžić Vukičević, pulmologu iz KCS, povereno je da rukovodi ovom značajnom ustanovom.

- Nisam se u karijeri srela sa ovakvim teškoćama, kao što se ovih dana suočava naš narod i država. Ali ja ću odgovoriti najbolje, jer su mi ukazane velika čast i poverenje - kazala je direktorka.

Nova bolnica ima najsavremeniju medicinsku opremu: skenere, respiratore, čak i moritoring pul koji će, iz minuta u minut pratiti kompletnu zdravstvenu sliku pacijenata. O njima će brinuti najstručniji i, u vreme pandemije, prekaljeni lekari i drugo medicinsko osoblje iz Kliničkog centra Srbije. Kapacitet bolnice je 930 postelja, od toga 250 u intenzivnoj i 280 u poluintenzivnoj nezi. Tri objekta bolničkog kompleksa prostiru se na 18.000 kvadratnih metara.

Direktorka te zdravstvene ustanove dr Tatjana Adžić Vukićević apelovala je na građane da ne dolaze samostalno u bolnicu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju, kako se ne bi pravile gužve.

ZADOVOLjNI Dr Adžić Vukičević, premijerka Brnabić i ministar Lončar, Foto N. Skenderija

- Ponosan sam. Ovo je veliko rasterećenje za naš zdravstveni sistem - rekao je ministar Zlatibor Lončar i najavio da će, kako je i planirano, 15. decembra početi sa radom novi bolnički kompleks u Kruševcu. Zahvalio je svim radnicima, junacima i herojima, koji su danonoćno radili da bi se posao, ipak blagovremeno, priveo kraju.

Otvaranju bolnice u Batajnici prisustvovali su i ministarka Darija Kisić Tepavčević i lekari profesori Kliničkog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima