DVOJE DECE UZRASTA DO 10 GODINA HOSPITALIZOVANO: Tiodorović otkrio kakva je situacija u Nišu

Tanjug

04. 12. 2020. u 15:17

ДВОЈЕ ДЕЦЕ УЗРАСТА ДО 10 ГОДИНА ХОСПИТАЛИЗОВАНО: Тиодоровић открио каква је ситуација у Нишу

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

OD 32 deteta uzrasta do 10 godina kojima je, prema podacima niškog Doma zdravlja potvrđen kovid, dva su bila hospitalizovana, a nijedno nije imalo težu kliničku sliku, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da deca tog uzrasta retko oboljevaju i nisu prenosioci, a da su izuzeci veoma retki.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja kovid pozitivne dece uzrasta do 10 godina, 31 je virus preneo neko od ukućana, a težih simptoma nije bilo.


- U kovid pedijatrijskom centru Kliničkkog centra Niš, u periodu od 23. novembra do 3. decembra hospitalizovano je ukupno 20 dece, od toga uzrasta do 10 godina dvoje, nijedno nije iz Niša. Takođe, nije bilo težeg oboljevanja - kaže Tiodorović za Južne vesti.

Kaže da to ide u prilog činjenici koja je potvrđena u svetskoj naučnoj literaturi, da deca tog uzrasta izuzetno retko oboljevaju i da nisu prenosioci.

- Međutim, veoma retkih izuzetaka uvek ima, pogotovo ukoliko imaju naslednih predispozicija ili već stečenih oboljenja već u tako ranom periodu života - dodao je epidemiolg.

Portal podseća da je prema podacima Doma zdravlja, u pedijatrijskoj kovid ambulanti, za nešto više od nedelju dana, pregledano 331 dete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na koronu, od toga 32 uzrasta do 10 godina.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je naveo da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju.

Prosvetnim radnicima, kaže, izražava zahvalnost i divljenje za njihov rad u obrazovanju koje je "jedan od najvažnijih stubova društva koje želi da stremi prosperitetu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)