CARA LAZARA PREKRSTILI U JOVANA MILOSTIVOG: Skandaloznim falsifikovanjem oskrnavljene freske u manastiru u Makedoniji (FOTO)

M. Stančić, stalni dopisnik iz Skoplja

03. 12. 2020. u 17:18

U VELIKOJ crkvi manastira Svetog Joakima Osogovskog kraj Krive Palanke u Severnoj Makedoniji, promenjena su imena na freskama koje prikazuju srpske srednjovekovne vladare i svetitelje!

ЦАРА ЛАЗАРА ПРЕКРСТИЛИ У ЈОВАНА МИЛОСТИВОГ: Скандалозним фалсификовањем оскрнављене фреске у манастиру у Македонији (ФОТО)

Foto: Vikipedija

Tako su u svetinji iz 19. veka, kojom sada gazduje nekanonska Makedonska pravoslavna crkva, "intervencijom" još nepoznatih "autora", sačuvani likovi na freskama ali su prekršteni, pa su Sveti carevi Uroš i Lazar, i Sveti kraljevi Milutin i Stefan Dečanski "postali" car Vladimir Kievski, Jovan Milostivi, Konstantin Veliki, Nićifor Foka...

Foto: Spona

Freske na južnom zidu pre intervencije sa originalnim imenima

"Moleraj", izvesno je skorijeg datuma, otkrili su članovi Srpskog kulturno-informativnog centra "Spona" iz Skoplja. Oni ukazuju da su likovi svetitelja ostali, ali je izvorni umetnički rad velikog slikara Dimitrija Andonova oskrnavljen. Odmah su uputili apel Upravi za zaštitu kulturnog nasleđa pri Ministarstvu kulture Severne Makedonije, zahtevajući da se nečuveni falsifikat ispravi i freske vrate u prvobitno stanje.

Foto: Spona

Freske na južnom zidu posle intervencije sa originalnim imenima

- Preimenovanje srpskih vladara-svetitelja na freskama Osogovskog manastira, neshvatljivo je falsifikovanje i prekrajanje istorijskog nasleđa. Prilikom posete manastiru, ostali smo zatečeni primetnim oštećenjem dela fresaka nastalih 1932-1933. godine, na južnom i severnom zidu glavnog manastirskog hrama, koga je polovinom 19. veka zidao čuveni neimar Andrija Damjanov - kažu u "Sponi" za "Novosti".

Foto: Spona

 

U apelu se navodi da se na ulazu u veliki manastirski hram, na južnom i severnom zidu vide impozantne figure svetitelja i da se na njima raspoznaju bogato ukrašene biserne haljine, carske i kraljevske insignije i lica prepoznatljivih vladara i arhiepiskopa. Umesto originalnih natpisa iznad likova svetih careva Uroša i Lazara, i kraljeva Milutina i Stefana Dečanskog na južnom zidu, te svetitelja Nikodima arhiepiskopa srpskog i Stefana Prvovenčanog, nalaze se novi natpisi: Sv. car Vladimir Kievski, Sv. car Jovan Milostivi, Sv. car Konstantin Veliki, Sv. Nićifor Foka, Sv. Konstantin Kavasila, arhiepiskop ohridski i Sv. car Justinijan Prvi. Novi natpisi su urađeni nevešto i, kako veruju, bez dozvole Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa, najverovatnije tokom ove godine.

AKO LAŽE NATPIS, NE LAŽE KNjIGA

O PRVOBITNIM natpisima na freskama svedoči knjiga "Deset veka Sveti Joakim Osogovski", autora Jordana Mihajlovskog, koju su 2005. izdali nastojateljstvo Osogovskog manastira i "Makedonska riznica" iz Kumanova. U opisu freskopisa glavne manastirske crkve precizno su imenovani svetitelji čija su imena sada prepravljena. Paradoksalno je da pomenutu knjigu prodaju u manastirskoj prodavnici, a u samom hramu su preimenovane freske.

- Da se falsifikovanje u Osogovskom manastiru desilo nedavno, navodi blistavo bela boja novih natpisa, koja tonalitetom, teksturom i samom, neveštom kaligrafijom vidno odskače od ostalih originalnih natpisa ispisanih rukom zografa Andonova, kao i nevešto izbeljene plave pozadine fresaka prilikom nasilnog odstranjivanja starih, originalnih natpisa - kažu u Centru "Spona".

SRBOFOBNO "FARBANjE"

NAMA Srbima, građanima Severne Makedonije, pod gorkim utiskom zatečenog stanja neshvatljivo je da se neko "autorski" drznuo da ciljano i sistematski promeni imena samo srpskih srednjovekovnih vladara i arhiepiskopa!!?? "Autorima" i naručiocima ovog nedela i vandalskog čina natpisi imena ostalih hrišćanskih svetaca nisu smetali, te ih nisu "osvežavali" i preimenovali. Istorijsko-kulturna i duhovna vrednost manastira i naslikanih svetitelja su teško oskrnavljeni, a bezumni čin je istovremeno i duboko tendenciozno obojen srbofobnom notom - precizira se u apelu Centra "Spona".

- Smatramo da je ovim vandalskim, neprimerenim i krajnje necivilizacijskim aktom skrnavljenja kulturnog spomenika svesno učinjeno krivično delo oštećenja nepokretnog kulturnog dobra, uz istovremeno grubo krivotvorenje i falsifikovanje suštine molitvenog pomena imena svetitelja, kao i želje zadužbinara, darodavaca da se te freske naslikaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili