ZA RADNIKE "OPCIJE PET", PENALI OTIŠLI U PENZIJU:Ispravlja se nepravda prema onima koji su pre donošenja propisa 2014. uzeli socijalni program

J. Ž. S.

03. 12. 2020. u 05:00

SVI radnici preduzeća u restrukturiranju, koji su napustili radno mesto uz socijalni program pre donošenja Zakona o PIO 2014. godine i kojima su penzije nepravedno bile umanjene, od ovog meseca primaće pun iznos čeka bez kaznenih poena.

ЗА РАДНИКЕ ОПЦИЈЕ ПЕТ, ПЕНАЛИ ОТИШЛИ У ПЕНЗИЈУ:Исправља се неправда према онима који су пре доношења прописа 2014. узели социјални програм

Foto Tanjug

Na taj način će oko 8.000 radnika, koji su pre 2014. i uvođenja starosne granice za penzionisanje ušli u program koji je podrazumevao pet, odnosno dve godine na tržištu rada, pa u penziju, biti izuzeti od umanjenja zbog toga što ne ispunjavaju starosni uslov.

Pošto su im fabrike bile u stečaju oni tada nisu ni imali drugog izbora, ali ne svojom krivicom.

"Sloboda" Čačak, Foto Tanjug

Da podsetimo, za radnike iz "opcije pet" do 1. oktobra je postojao zaključak Vlade koji im je omogućavao isplatu punog čeka. Tehnička Vlada ga je, međutim, tada ukinula. Novom odredbom osim njih biće obuhvaćeni i zaposleni koji su potpisali program "dve godine do penzije" i najkasnije do 31. decembra 2014. godine.

- Radnici koji su napustili preduzeća uz socijalni program "dve godine do penzije" i "pet godina do penzije" neće više plaćati kaznene poene na stečene penzije, već će im primanja ubuduće biti isplaćivana u punom iznosu - kaže Zoran Mihajlović, sekretar SSSS. - To je dogovoreno na sastanku ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i sindikata.

OKTOBARSKO UMANjENjE

RADNICI tzv. opcije pet su se 2016. godine prvi put izborili da im se čekovi ne umanjuju. Na inicijativu tadašnjeg ministra za rad, Aleksandra Vulina, donet je zaključak kojim su oni izuzeti od plaćanja penala. Vraćena im je i razlika u iznosima koje su primali pre i posle pomenutog zaključka. Ova odredba ukinuta je odlukom tehničke vlade, a čekovi za oktobar su im odmah umanjeni. O tome ih je obavestio Fond PIO slanjem novih rešenja o obračunu penzije.

On naglašava da je reč o radnicima koji su kao tehnološki višak otišli iz preduzeća od 2010. do 2014. godine, a kojima su godinama nepravedno bile umanjivane penzije. To su bivši radnici "Zastavinih" fabrika u Kragujevcu, kruševačkog "14. oktobra", "Goše" u Smederevskoj Palanci, "Slobode" u Čačku i drugih.

- Nova ministarka rada je time pokazala veliko razumevanje za rešenje ovog problema, na koji je naš sindikat poslednjih četiri do pet godina ukazivao - ističe naš sagovornik.

Penzioner Zoran Ž. iz Beograda smatra da je najsramnije da su ljudi koji imaju 40, pa i više godina staža kažnjeni trajnim umanjenjem penzije, samo zato jer su rano počeli da rade.

- To se, nažalost, dešava poslednjih godina. Potpuno nemoralno je takvim ljudima umanjiti čekove, jer su oni svoje doprinose uplatili, a stavljeni su u isti koš sa onima koji su daleko manje vremena proveli u fabrikama - kaže naš sagovornik.

Sličnog je mišljenja i penzioner Blagoje P. iz Niša. On smatra da su Zakonom o PIO, koji se primenjuje na sve, bez obzira na već ostvareni radni staž, oštećeni oni koji su imali mnogo godina staža, ali nedovoljno godina života.

- Osnovica za obračun tada je umanjena za trećinu. Bilo bi u redu da se zakon nije odnosio na one koji su završili, ili su pri kraju radnog veka, jer smo mi većinu radnog staža ostvarili u trajanju starog zakona, pa je bilo normalno da po njemu i odemo u penziju. Međutim, bez ikakvih mogućnosti ispravke smo oštećeni do kraja života - navodi ovaj penzioner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara