MITROPOLIT HRIZOSTOM O IZBORU NOVOG PATRIJARHA: Sinod će odlučiti kada će se to desiti, sazivanje Sabora zavisi samo od jednog

Novosti online

02. 12. 2020. u 16:12

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ О ИЗБОРУ НОВОГ ПАТРИЈАРХА: Синод ће одлучити када ће се то десити, сазивање Сабора зависи само од једног

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NjEGOVO visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji predsedava Sinodom Srpske pravoslavne crkve, rekao je da će Sinod odlučiti kada će biti biran novi patrijarh srpski i da sazivanje izbornog Sabora zavisi i od situacije u vezi sa virusom korona.

Mitropolit Hrizostom rekao je da bi, prema Ustavu SPC, izbor novog patrijarha trebalo da bude obavljen oko 20. februara naredne godine.

- To zavisi, pre svega, od problema sa komunikacijama zbog epidemije. Znate da imamo arhijereje na području Australije, Evrope i na drugim kontinentima, neophodno je voditi računa da oni moraju da dođu na izborni Sabor, rekao je mitropolit Hrizostom za Televiziju „Hram“.

On je rekao da će javnost biti na vreme obaveštena o izboru novog poglavara SPC.

- Ako bude drugačije, onda ćemo gledati kad bude moguće da se sazove. Sinod će o tome blagovremeno obavestiti crkvenu, ali i opštu javnost, rekao je mitropolit Hrizostom, koji nosi i zvanje Čuvar trona do izbora novog patrijarha.

Prema njegovim rečima, predviđena metodologija u izboru novog poglavara SPC neće se menjati.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak za Crkvu, pogotovo u situaciji kad je zbog virusa korone ostala i bez mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa valjevskog Milutina.

On je rekao da je patrijarh Irinej dostojanstveno nosio težak krst sadašnjeg vremena i da je bio uvek spreman da se žrtvuje, te naglasio njegovu veliku ulogu u izgradnji Hrama Svetog Save na Vračaru.

Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej je bio neumoran u obavljanju svojih dužnosti kao ujedinitelja srpskog naroda, gde god da živi.

Mitropolit Hrizostom je rekao da uloga srpskog patrijarha nije teritorijalna već nacionalna, da sve Srbe objedini gde god da žive, na čemu je patrijarh Irinej predano radio.

- Svuda je putovao da bi objedinio svoj narod i crkvu, a često je dolazio u Republiku Srpsku, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je uputio molbu vernicima da se pridržavaju epidemioloških mera, te ukazao da post i molitva nisu u suprotnosti sa tim.

- Ne treba očekivati čarobno rešenje. Vidite koliko se muči nauka da savlada virus, nadamo se da će uskoro stići vakcina i da ćemo, ako Bog da, tako biti zaštićeni i pobiediti ovu podmuklu, opasnu, neočekivanu bolest - rekao je mitropolit Hrizostom i pozvao vernike da se mole za izlječenje obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)