OTKRIVENA TAJNA ČUVANA OD 1999. GODINE! Američki pilot priznao - Srbi su pogodili dva nevidljiva (VIDEO)

Novosti online

01. 12. 2020. u 22:41

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ЧУВАНА ОД 1999. ГОДИНЕ! Амерички пилот признао - Срби су погодили два невидљива (ВИДЕО)

Foto: www.acc.af.mil/Printscreen

PRIČA o tome kako je supermoderni američki "nevidljivi" avion F-117 Najthouk oboren iznad neba Srbije i završio u blatu sela Buđanovci ispričana je već stotinama puta, ali do sada je potpuno nepoznato ostalo da je toko NATO bombardovanja pogođen još jedan "nevidljivi"!

Američki portal The Drive navodi da su detalji o tome šta se desilo sa drugim avionom postali su poznati tek nedavno, a potpukovnik vazduhoplovstva SAD u penziji Čarli "Tuna" Hajnlajn, i bivši pilot F-117, u podkastu "Afterburn" lično je potvrdio ono što je dugi niz godina bila samo glasina. Naša PVO je uspela da pogodi i drugi stelt avion, ali je on ipak uspeo da se vrati u bazu u Nemačkoj. 

Nije poznat tačan datum kada se pogodak desio, ali je sigurno da se ovaj događaj odigrao tokom aprila 1999. posle obaranja prvog F-117.  Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume.

U svom svedočenju, Hajnlajn je opisao kako je pogođen drugi F-117. On je naveo da su u akciju nad Beogradom iz baze u Nemačkoj krenula dva "nevidljiva" aviona, praćena letelicama F-16J. On je bio pilotirao jednim F-117, a kada su se našli iznad Novog Beograda, oba "nevidljiva" su bila napadnuta raketama koje je ispalila srpska PVO.

- Pogledao udesno na nebo nad Beogradom i video ogromnu raketu kako se približava - izgledala je kao Saturn V. Znao sam da je moj momak broj dva tamo negde. Tada sam video još jedno lansiranje i veliki sjaj, dim, a onda vatrenu kuglu koja dolazi prema meni.

Američki pilot navodi da je on ipak uspeo da izbegne eksploziju projektila i obaranje svog aviona uz pomoć autopilota, i da izvrši svoju misiju, odnosno bombarduje zadati cilj.

U povratku je međutim shvatio da je drugi avion ozbiljno oštećen, ali su obe letelice ipak uspele da se vrate u bazu. 

Hajnlajn je na kraju svog svedočenja priznao da mu je ova epizoda ostala u pamćenju kao najstrašnija u njegovoj bogatoj letačkoj karijeri. 

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Dragica

02.12.2020. 06:41

@Aleksandar - Sve će to doći jednog dana na naplatu i to sa kamatom, ubijati nevine ljude i sa tim živeti nikada mi neće biti jasno. Čemu se nadaš za svoje potomstvo?

Bonaparta

01.12.2020. 23:47

Pogođeno je 5 F117 od toga je pao ovaj u Buđanovcima drugi je pao na Šar planini, treći je pogođen i spustio se na aerodrom Pleso, ovaj što je jedva odleteo do Mađarske, nije odleteo do Nemačke i peti je sleteo u Petrovac kod Skopja teško oštećen. Tri su vraćena brodom za Ameriku kao i jedan B2 Duh Misurija tako mu je bio kodni naziv.

ludi milojko

02.12.2020. 00:38

@Bonaparta - sta 5? ja kad sam bio na seosku skavu meni rekli bar 10. i taj b-2, skoro sve smo im poobarali, ostao im samo jedan i to mu ručna nije radila. ove f-15, f-16, to ne znam da li su im 2 ostala citava.

Boki 61

02.12.2020. 06:58

Neka priča i neka se zna. Biće još takvih koji će svedočiti kako su jedva glavu spasli. Trebaju oni nama prvo da skinu onaj podrugljivi osmeh kod jednog dela naših ljudi. Treba da svedoče o tome da svako ko se usudi na takav korak mora računati na otpor.

Nenad

02.12.2020. 09:38

Ehhh voleli bi Ameri da su samo 2 pogodjena. Krenuli sa oko 400 aviona 24.marta a zavrsili terorističku agresiju sa preko 1200 aviona. Mislili su da ce sa 400 za 3 dana da udju na Kosmet. Ja sam bio na Kosmetu kao snajperista. Mnogo više aviona, helihoptera i baspilotnih je oboreno od javno iznešenog. Svojim očima sam video. A k9 ne veruje ne mora

BTK

02.12.2020. 10:53

Kad god čitam ovakve priče prisetim se otpora koji smo kao narod pružili evidetno moćnijoj sili. Bez da se ulazi u političku klimu tog doba, povoda i razloga za rat kao i njegove posledice koje se i danas osećaju, jasno je da je NATO naterao SRJ na kapitulaciju na osnovu čiste igre brojeva. Da smo se borili na ravne časti, 1:1 mi bismo bili ti koji bi ovakve priče pričali svetskim medijima.