DIREKTOR SZO U SRBIJI UPOZORIO: Situacija se pogoršava i neće biti bolja do sredine decembra

Novosti online

27. 11. 2020. u 09:17

KORONA je u Srbiji oborila crne rekorde - novozaraženih je u proteklih 24 časa bilo više od 7.000, preminula je 51 osoba a na respiratorima i u bolnici je ogroman broj pacijenata.

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ УПОЗОРИО: Ситуација се погоршава и неће бити боља до средине децембра

Foto: Prva TV

Direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša gostovao je na Prvoj i rekao šta nas čeka.

- Situacija je jako ozbiljna, Srbija je među vodećim državama po broju novoobolelih na 100.000 ljudi, Gruzija, Andora i Luksemburg, pa Srbija, Slovenija i Hrvatska. Postojeće mere dale su rezultate, one imaju posledice na svakodnevni život, ali nismo ih dovoljno poštovali, previše smo se družili, nismo nosili maske i držali distancu - rekao je on.

Problem su i asimptomatski prenosioci, rekao je Ivanuša.

- Nemate simptome, pa odete na posao, ili uđete u prevoz, i zarazite nekoga u porodici - rekao je on.

Teško je odrediti, naveo je on, koja je "brojka" koja bi uslovila karantin. Zima je, pa smo više unutra i virus se lakše prenosi.

- Ako imamo 7.000 ili 8.000 novoobolelih dnevno, znajte da će oko 20 odsto njih završiti u bolnici. Imaće tešku sliku bolesti, ako ostaju deset dana u bolnici, to je 15.000 zauzetih kreveta - rekao je on.

Struka kaže da možemo da zaravnamo krivu, ali Ivanuša kaže da će to biti jako teško.

- Nadao sam se da će pogoršanje zaustaviti sredinom novembra, to se nije dogodilo i još uvek se pogoršava. Usporeno je, ali se i dalje pogoršava. Videćemo za nedelju dana gde smo, ali ako uzmemo u obzir broj obolelih, bojim se da će potrajati relativno dugo dok ne uspemo da zaustavimo brojke. Slovenija, recimo, ima oštrije mere, brojke im padaju ali ne padaju bitno... Nadao sam se da će situacija biti bolja sredinom decembra, ne verujem više da će biti bolje nego sada - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina