ANA NA KRILIMA “ORLA”: Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnika

Novosti online

25. 11. 2020. u 17:37

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prvom samostalnom letu na avionu "Orao" kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu, ističući da je veoma ponosan što je jedna dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i koja u svakom trenutku može da bude jednako ili uspešnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

АНА НА КРИЛИМА “ОРЛА”: Војска Србије добила прву жену пилота јуришника

Foto: MO Srbije

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po sletanju među prvima je čestitao i ministar Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

Foto: MO Srbije

- Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije - istakao je ministar Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Foto: MO Srbije

Ministar Stefanović je, takođe, naglasio da je danas bio u prilici i da poseti 98. vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je čuvar našeg neba.

- Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju stistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu - neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju – naglasio je ministar Stefanović.

Foto: MO Srbije

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da vidi helikoptere Mi-35 koja je naša vojska nabavila, kao i avione tipa „Orao“.

Foto: MO Srbije

- Hoću da zahvalim i generalu Biliću i celom sastavu jedinice ne jednom zaista srdačnom dočeku, jednom iscrpnom referisanju o svim problemima i izazovima, ali i na onim uspešnim stvarima koje su urađene u prethodnom periodu zbog čega ova jedinica i jeste to što jeste – poručio je ministar Stefanović.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova Supergaleb G4 na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

Foto: MO Srbije

- Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta - istakla je kapetan Ana Perišić koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.

Foto: MO Srbije

Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu "Morava" kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milicević referisao je o nameni i zadacima jedinice, a ministar Stefanović obišao je i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile.

Foto: MO Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti